a
" alt="b">
" alt="b">

TİKA’DAN KOSOVA’DA YENİ RESTORASYON HAMLESİ

proteokollerin imzalanmasi

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı – TİKA, Kosova’da  Osmanlı’dan kalma önemli iki tarihi eserin daha restorasyonunu  gerçekleştireek. TİKA  Priştine’de Orta Cami olarak bilenen Yaşar Paşa Camii ve Gazi Mestan Türbesi’nin restorasyon  projelerini  hayata geçirecek.Restorasyon projelerine ilişkin protokoller bugün Kosova Kültür Bakanlığı’nda imzalandı. Protokoller  Kosova Kültür Bakanlığı, Kosova İslam Birliği ve TİKA tarafından imzalandı. Protokolleri  Kosova Kültür Bakanlığı  adına Genel Sekreter Xhevat Bajrami, Kosova islam Birliği  adına Genel Sekreter  Resul Rexhepi ve TİKA adına Başkan Yardımcısı Ece Kırlı imzaladı.

Restorasyon Proje Protokollerinin iözalanması töreninde ,Kosova’daki tarihi ve kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla TİKA’nın çalışmalarını büyük bir kararlılıkla sürdüreceği belirtildi. TİKA Başkan Yardımcısı Ece Kırlı yaptığı açıklamada, restorasyon proje protoklleri ile hayat bulacak eserleri,  sadece ortak kültür mirasın korunması anlamında değil,Kosova Cumhuriyeti’nin kendi öz zenginliğinin, tarihçesinin gelecek nesillere bırakıcağı mirasının bir simgesi olarak gördüklerini belirtti. Ortak kültürel miras açısından TİKA ailesinin  restorasyon çalışmalarına var hızıyla devam edeceğini kaydeden TİKA Başkan Yardımcısı Ece Kırlı, “TİKA  önümüzdeki yıl  20’ıncı  yıldönümünü  kutlayacak olan tecrübeli bir kuruluş. Bu alandaki tecrübelerimizi karşılıklı  işbirliği süreci içerisinde birbirimize aktarabilmek  bizim bu projede en büyük hedefimizdir. Biz TİKA ailesi olarak geçtiğimiz 20  yıl boyunca teknik yardım ve kalkınma kavramları üzerinde durmuştuk. Ama 20’ıncı yılda daha modern, daha farklı bir perspektif sağlayan, daha hızlı hareket edebilen ve ihtiyaçlara daha kolay cevap verebilen  ve daha çok işbirliği üzerinde yoğunlaşan bir kuruluş olmayı hedefledik.Bu projelerde bu yenıi konsepte yeni perspektifimize bu projenin en sağlıklıkve en doğru şekilde tamamlamayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Yaşar Paşa camii ile Gazi Mestan Türbesi Restoraston Proje Protekeollerinin imzalanmasını  son derece önemli bir gelişme olarak niteleyen  Kosova Kültür baknalığı Genel Sekreteri Xhevat Bajrami, Türkiye ile Kosova arasında kültür alanındaki işbirliği bu kapsamda TİKA ile Kosova Kültür Bakanlığı arasındaki işbirliğinin , ortak kültür mirasının korunması açısından son derece önemli big geleceği vaad erriğini kaydetti.Bajrami yaptığı açıklamada iİmzalanan protokollerin kültür mirasının korunması açısından  büyük önem taşıdığına vurgu yaptı.

Kosova İslam Birliği Genel Sekreteri  Resul  Rexhepi de taptığı açıklamada,kültürel miras ile oldukça zengin olna Kosova’da bir çok eserlerinin durumunun harap olduğunu , dolayısiyle bugün imzalanan protokolerin, külltür mirasının  korunması bakımından  son derce önemli bir adım olduğunu söyledi.Rexhepi,TİKA’nın  bu soylu çalışmalarının,  Kosova’da diğer önemli kültürel tarihi eserlerin korunmasında gayret göstereceği inancını güçlü kıldığını kaydetti.

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı – TİKA, 2004 yılından bu yana pek çok alanda gerçekleştirdiği projelerle Kosova’nın kalkınmasına katkıda bulunmaya devam ediyor. Bugüne kadar Kosova’nın çeşitli bölgelerinde eğitimden alt yapıya, ekonomi ve kültürül işbirliği alanından üretim sektörlerinin güçlendirilmesine kadar bir çok alanda projeler gerçekleştirmiş olan TİKA, Kosova’daki tarihi eserlerin restorasyonuna devam ediyor.

TİKA tarafından restore edilen Priştine Fatih Camii 2010 yılında yeniden ibadete açılırken, 2011 yılında Prizren Sinan Paşa Camii’nin restorasyon çalışmaları başarıyla tamamlandı. TİKA tarafından Kosova Cumhuriyeti kurumları ile işbirliğinde gerçekleştirilen, Kosova için büyük tarihi değere sahip olan ve kültürel miras içerisinde değerlendirilen bu tarihi eserler eski ihtişamlarına kavuşturuldu./kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KOSOVA’DA BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI PROTESTO EDİLDİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............