a
" alt="b">
" alt="b">

YAZITLAR VE MEZAR TAŞLARI TARİHİ HAZİNEDİR

calistay2 calistay3 calistay4 calistay5Türk Dil Kurumu (TDK) ile Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile ortaklaşa olarak “Milletlerarası Arap Harfli Mezar Taşları ve Yazıtlar  Çalıştayı” Priştine’de çalışmalarına başladı.

Çalıştay,  Priştine Üniversitesi Fililoji Fakültesi’nin amfisinde Kosova ile Türkiye milli marşlarının çalınmasıyla başladı. Çalıştayın açılış töreninde Priştine Ünivesitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. İrfan Morina, Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi  Dekanı Prof. Asoc. Lindita Rugova,  Priştine Ünivesitesi Rektörü Prof. Dr. Marjan Dema, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalın ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Muhammet Hekimoğlu birer konuşma yaparak, çalıştayın Kosova’da düzenlenmesinin önemine vurgu yaptılar.

Oturumlar  halinde çalışmaları deveam eden Milletlerarası Arap Harfli Mezar Taşları ve Yazıtlar  Çalıştayı çerçevesinde toplam 6 oturum düzenlenecek. Ayrı ayrı yapılan oturumlarda  Kosova ve Makedonya özelinde   Arap harfli yazıtların belgelendirilmesinde karşılaşılan güçlükler, Mamuşa tarihine ışık tutan iki kitabe hakkında bilgiler, Preşova’da Arap alfabeli Osmanlı Kitabeleri, Kosova’da Osmanlı yazıt bilimi çalışmalarının değerlendirilmesi, Osmanlı dönemimin mezar taşı anıtları, yazıt bilimi açısından Priştine Müslüman mezar taşları gibi  Kosova, Makedonya, Sırbistan  ve Türkiye’den gelen çok değerli  bilim adamları tarafından çok sayıda bildiriler sunuldu.

Çalıştay ile ilgili Kosovaport’a konuşan Priştine Ünivesitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. İrfan Morina, Türk Dil Kurumu (TDK) ile Priştine Üniversitesi Fililoji Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile ortaklaşa olarak ilk kez kitabeleri konu alan bir çalıştayın düzenlediğini belirterek, çalıştayda konunun uzmanları  tarafından çok değerli bildiriler sunulduğunu kaydetti. Prof. Dr. İrfan Morina, “ çalıştay çok faydalı olacak. Kosova’da Türkler, Arnavutlar ve Boşnaklar için  ele alınan konu itibariyle çalıştayın çok faydalı olacağını düşünüyorum” ifadesini kullandı.

Kosova’da ilk defa düzenlenen  Arap harfli yazıtlar ve mezar taşları konulu  çalıştayda, yazıtlar ve mezar taşlarının tarihe ışık tutan kültürel varlıklar olduğunun altı çizildi. Tarihi hazineyi teşkil eden yazıt ve mezar taşlarının, ölümün nasıl sanat haline getirildiğinin katını oluşturduğu belirtildi. Yazıt ve mezar taşlarının mutlaka araştırılması, muhafaza edilmesi, yok edilmekten kurtarılması, onarılması ve envanterinin çıkarılması gereğine işaret edilen çalıştayda, yazıt ve mezar taşlarının, Türklerin kimliği ve kültürünü teşkil ettiği hatırlatıldı. /kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BAŞBAKAN BRÜKSEL’DE LUNAÇEK İLE GÖRÜŞTÜ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............