a
" alt="b">
" alt="b">

MAMUŞADA TÜRK EDEBİYATI BULUŞMASI TERTİPLENDİ

10717608_1249874815029364_872053676_n 12696031_1249874811696031_1789340779_nKosova Türk Yazarlar Derneği ve “Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği edebiyat kolu şair ve yazarları, barış ve kardeşlik motosuyla çıktıkları şiir yollarındaki kervanının bu seferki durağı Mamuşa Belediyesi oldu. Mamuşa’nın “Atatürk” Lisesi öğrencileriyle bir araya gelen Kosovalı Türk şair ve yazarlarımız, Balkanların ad yapmış romancısı Reşit Hanadan’ın öğrencileriyle bir araya geldiler.

Kosova Cumhuriyeti bağımsızlığının sekizinci yıldönümü vesilesiyle de düzenlenen etkinliğe Mamuşa’nın “Atatürk” Lisesi müdürü Hıvzi Mazrek, “Atatürk” Lisesi öğretmenleri ve öğrencileri katıldılar.

Kosova Türk Yazarlar Derneği Eşbaşkanı ve “Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği Edebiyat Kolu Başkanı Dr. Taner Güçlütürk, yaptığı konuşmada, Kosova’nın bu şirin ve tarihi Türk beldesinde gerçekleştirdikleri edebiyat buluşmasında lise öğrencileriyle bir arada olmanın memnuniyetini yaşadıklarını vurguladı. Geçen yıl Kosova Türk Yazarlar Derneği’nin 20. yıldönümü ve Çanakkale Savaşlarının 100. yıldönümü vesilesiyle başlayan Balkanlar çapındaki edebiyat buluşmalarının bu yıl ise Priştine’nin “Gerçek” ve “Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği’nin altmış beşinci yıldönümleri vesilesiyle kaldığı yerden devam ettiğini vurguladı. Bu etkinliğin tertiplenmesinde katkıları geçen Mamuşa Atatürk Lisesi Müdürü Hıvzi Mazrek’e ve Reşit Hanadan’a teşekkürlerini ileten Güçlütürk, öğrencilere hitaben yaptığı konuşmasında Reşit Hanadan gibi bir hocadan ders gördükleri için onların çok şanslı olduklarını ifade etti.

Mamuşa Atatürk Lisesi Müdürü Hıvzi Mazrek ise okullarında Kosova’nın ad yapmış büyük şair ve yazarlarını ağırlamanın onurunu yaşadıklarının altını çizerken, Mamuşa’yı ziyaret ederek bu programı tertipleyen Kosova Türk Yazarlar Derneği ve “Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği edebiyat koluna teşekkürler etti.

Düzenlenen edebiyat buluşması programında önce Mamuşa “Atatürk” lisesi öğrencileri Bilnur Bütüç, Merve Bütüç, Zeliha Mazrek ve Yarin Taç, ardına da yazar ve şairlerimizden İskender Muzbeg, Zeynel Beksaç, Reşit Hanadan, Edin Kude, Yunus Şimşek, Birsen Gota, Dr. Taner Güçlütürk ve Canan Özer eserlerinden örnekler paylaştılar. Şairlerimizin şiirleri büyük veğeni ve alkış alırken, Mamuşalı lise öğrencileri Türk şiirinin güzellikleriyle adeta büyülendiler.

Düzenlenen edebiyat buluşmasında Şükrü Mazrek gibi Mamuşalı şairlerimizin de aziz hatırası yâd edilirken, bu bereketli ve güzel beldenin edebiyatımıza Reşit Hanadan gibi büyük bir değeri edebi yaratıcılığımıza kazandırdığının altı çizildi. Büyük ilgi ve beğeni bulan edebiyat şöleni, şair, yazar ve öğrencilerimizin Mamuşa’da ve Kosova’nın tarihi ve görkemli mimari eserlerinden biri olan Şivan Köprüsü’nde çektikleri hatıra fotoğraflarıyla son buldu.

Kosova ve Balkanların güzide Türk belediyelerinden biri olan Mamuşa, yaşattığı değerleri sayesinde günümüzde Balkanların ortasında Anadolu’nun bir kasabası gibi. 19. yüzyılın başında Padişah II. Mahmud bu çevreye hanlar, saraylar, camiler inşa ettirmekteydi. Bu sırada Anadolu’nun orta kesiminden, bir fikre göre, Tokat civarından getirilen Türk ahali ile kasaba meskûn hâle getirilmişti. Mamuşa, Prizren şehrine bağlı bir köy iken, son yerel idari düzenlemelerle birlikte belediye statüsü elde etti. Mamuşa’nın şu anki nüfusu dışında, bu nüfusun yarıdan fazlası da Türkiye’de özellikle Bursa ve Salihli (Manisa) gibi yerlerde yaşıyor.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BÜYÜKELÇİ KILIÇ BAĞIMSIZLIĞIN SEKİZİNCİ YILDÖNÜMÜNÜ KUTLADI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............