a
b

b

b
b

“NATO, SIRBİSTAN İLE KOSOVA ARASINDAKİ DİYALOG SÜRECİNİ DESTEKLİYOR”

b

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO’nun sadece Sırbistan’a için değil, tüm bölge ülkelerine fayda sağlayacağını ifade etti.

Stoltenberg, Sırbistan’daki temasları kapsamında, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 38 ülkenin katılımıyla Mladenovac’da düzenlenen “Sırbistan 2018” Acil Durumlarda Müdahale Tatbikatı’nı izledi.

Burada açıklamada bulunan Stoltenberg, tatbikatın NATO’nun Sırbistan’a sunduğu imkanların bir göstergesi olduğunu kaydederek, “NATO, sadece Sırbistan’a değil, tüm bölge ülkelerine fayda sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, tatbikatın askeri bir tatbikat olmadığına işaret ederek, “Bugün öğreneceklerimiz, gelecek dönemde daha fazla hayat kurtarmamıza yardımcı olacak. Tatbikat, NATO ve Sırbistan arasında gelişen iyi iş birliğinin bir göstergesi.” dedi.

Sırbistan’ın “askeri tarafsızlık” ilkesine saygı duyduğunu ifade eden Stoltenberg, “NATO’nun Sırbistan’da tartışmalı bir konu olduğunu anlıyorum. 1999’da yaşananlar (Sırbistan’ın NATO tarafından bombalanması) acı vericiydi, ancak NATO’nun o dönem yaptıkları asla sivillere yönelik değildi. Rejime yönelikti.” değerlendirmesinde bulundu.

NATO’nun Sırbistan ile Kosova arasındaki diyalog sürecini de desteklediğini kaydeden Stoltenberg, bölge ülkelerinden Makedonya’nın NATO üyeliği için tek seçeneğinin Yunanistan ile isim sorununu çözmek olduğunu vurguladı.

Sırbistan, “askeri tarafsızlık” ilkesinde kararlı

Stoltenberg ile tatbikatı takip eden Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic de “askeri tarafsızlık” ilkesinde kararlı olduklarını ifade etti.

NATO ile iş birliğini sürdüreceklerini kaydeden Vucic, NATO Barış Gücü’nün (KFOR) Kosova’daki varlığını sürdürmesini istedi.

Vucic, tatbikatın hayat kurtarma ve acil yardım konularına yönelik olduğunu aktararak, “Sırbistan, 2014’te büyük bir sel felaketiyle mücadele etti. O günlerde uluslararası yardımın ne kadar önemli olduğunu gördük.” ifadelerini kullandı.

Sırbistan İçişleri Bakanlığı ile NATO Avrupa Koordinasyon Merkezi iş birliğinde düzenlenen ve 11 Ekim’e kadar sürecek tatbikata, 38 ülkeden 2 binden fazla görevli katılıyor./AA/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

“KOSOVA-SIRBİSTAN DİYALOGUNUN DEVAMI İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomholiganbet girişOnwinholiganbetonwinonwin girişbets10 girişjojobet