Yeni tip korona virüs Covid-19 ile mücadelede en önemli silah aşı. Covid’i yenmekte en etkili yol, aşı olmak.
Ancak…Geçen gün Priştine’de aşı merkezine dönüştürülen “1 Ekim” kapalı spor salonunda aşı olmayı bekleyen yaşlılar arasında izdiham yaşandığı görüntüler, ülkede esefle karşılandı.
Yaşlıların aşı olmak için saatlerce ayakta beklemesi, pandemi kurallarına uyulmadan adeta yaşlıların ezilme tehlikesi geçirmesi, ite kaka aşı merkezinin kapısına yaklaşılması görüntüleri, sosyal medyada viral oldu. Muhalefet partilerinden başlayarak, sıradan insana kadar, aşı sürecinde yaşananlar sert bir dille eleştirildi. Görüntüler büyük tepki çekti.
Yaşlıları bu çirkin ve acıklı duruma düşüren Sağlık Bakanlığı yetkililerinin, makul bir açıklama yapması gerekir ve derhal örgütleme beceriksizliği nedeniyle birilerinin görevinden istifa etmesi ya da en azından yaşlılardan özür dilemesi gerekirdi.
Bu nasıl bir beceriksizlik? Avrupa’nın içinde yer alan bir ülkede aşı gibi günümüzün en öncelikli bir sürecini yönetememekten, aşı sürecini örgütlememekten ülke olarak utanmamız lazım.
Halkın helak olmaması için iyi bir örgütleme lazım. Çünkü aşılama süreci sıradan bir süreç ve alışa gelmiş adımların atılmasından ibaret değildir.
Ama Kosova’ya bakılırsa, aşı süreci tamamen tesadüflere bırakılmış.
Geçici aşı merkezi olarak faaliyet gösteren “ 1 Ekim” kapalı spor salonunun dış giriş bölümünde rampa koyulmuş, ancak binaya nerden girileceğine dair hiç bir işaret yok. Aşı almaya gelen yaşlı, binaya nereden girileceğini bilmiyor. Binanın avlusundaki giriş rampası bölümünde bir ok işareti , ne bir bilgilendirici tabela koyulmuş. Yaşlılar ya da aşı olmayı gelenler, tabeladaki yazılanlardan bilgi alarak, ok işaretlerini takip eder, 100 metrelik mesafedeki bina kapısına yönelmiş olur. Üstelik, aşı olmak için gelen yaşlılara yardımcı olan da yok.
İnternette “eKosova” adresi üzerinden elektronik başvuru yapılması fikri iyi, ancak komplikeli yani bileşik bir işlem. Yaşlılarımız bu işi beceremez. Başvuru, yaşlıların çocukları ya da torunları tarafından yapılıyor. Mecburen başka çare yok. Burada hükümete ve bünyesindeki Sağlık Bakanlığı eleştirilmeli.
Başba bir husus ise aşı almakta hangi aşının verileceği vatandaşa açıklanmıyor. Gerçi seçme imkanı yok ancak, AstraZeneca ise vatandaşa söylenmeli, Pfizer/Biontech ise belirtilmeli. Bir kaç ülkenin durdurduğu AstraZeneca’yı almayı reddedenler var. Peki bu yaşlılar ne olacak. Açıklama yok.
Bir işi örgütlemekte bu kadar mı aciz kalınır?… Bu kadar mı beceriksiziz?
Örgütleme yapısı bizlerde eksik, boş, zayıf. Bir işin başarılı olabilmesi için şart olan planlamayı, amacı belirlemeyi, örgütlemeyi, insan kaynaklarını seferber etmeyi , süreci yönetmeyi bilmiyoruz.
Bu işi bilmiyorsak diğer ülkelere bakmalı. Aşılanma sürecini pek tabi başarıyla yöneten ve örgütleyen ülkelerden örnekler var.
Hükümet kurulduğu gün itibariyle 55 gün içinde, geçen hükümetin 5 ay içinde yapamadığını yapmayı başardığını savunarak, aşı sürecinin başarıyla gerçekleştiğini dile getiriyor, ancak gerçekler bambaşka.
Her ülke, halkını aşılama konusunda büyük bir sınavla karşı karşıya. Aşı sürecinde Kosova hükümeti sınavdan düştü.
Ercan Kasap
17.05.2021
TÜRKİYE VE TÜRKLERİ EN FAZLA SEVEN ULUS -1
TİKA, SIRBİSTAN’DA BİR LİSE YURDUNUN MUTFAK EKİPMANLARINI YENİLEDİ
YUNANİSTAN, YEREL SEÇİM SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRMEYE HAZIRLANIYOR
İSTANBUL’DA 6,2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM
SANTORİNİ’DE GERGİN BEKLEYİŞ: “ADA SULARA GÖMÜLEBİLİR”