GAP Enstitüsü, “Kosova’da Göç ve İşgücü Piyasası: Etkin Olmayan İşgücünün Kullanılmayan Potansiyeli” başlıklı yeni raporunu yayınladı. Raporun bulguları, Ulusal Ekonomi ve Yatırım Konseyi’nin işgücü geliştirme konulu Kamu-Özel Diyalog Platformu Forumu tartışmasının bir parçası olarak sunuldu.
Bu raporun bulguları, Kosova’daki işgücü piyasasının, esas olarak vatandaşların göçü ve yüksek orandaki atıl işgücü nedeniyle işgücü sıkıntısıyla karşı karşıya kalmaya devam edeceğini gösteriyor.
Resmi verilere göre 2023 yılı itibarıyla Kosova’yı terk ederek dünyanın çeşitli ülkelerine göç edenlerin sayısı 359 bin kişiye ulaşmış olup, ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 22,6’sını oluştururken, geri dönen Kosovalı vatandaşlar ile Kosova’da yaşayan yabancıların sayısı ise yaklaşık 99 bin kişi olarak açıklandı.
Kosova’dan göç edenlerin bir kısmının aktif iş gücünden olması, ülkede yerli ve yabancı işgücüne olan talebin artmasına neden oluyor.
Kosova İçişleri Bakanlığı , 2024 yılında yabancı vatandaşlara toplam 8 bin 293 oturum izni verirken, bunlardan 3 bin 974’ü istihdam amaçlıydı. Bu göçmenlerin büyük çoğunluğu Arnavutluk, Sırbistan, Kuzey Makedonya gibi bölge ülkeleri ile Türkiye, Bangladeş, Filipinler gibi ülkeler ve diğer Asya ülkelerinden gelen kişileri oluşturuyor.
PDK LİDERİ KRASNİQİ, KURRİ İLE GÖRÜŞECEK
TİKA, SIRBİSTAN’DA BİR LİSE YURDUNUN MUTFAK EKİPMANLARINI YENİLEDİ
YUNANİSTAN, YEREL SEÇİM SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRMEYE HAZIRLANIYOR
İSTANBUL’DA 6,2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM
SANTORİNİ’DE GERGİN BEKLEYİŞ: “ADA SULARA GÖMÜLEBİLİR”