a
b

b

b
b

TİKA, BOSNA HERSEK’TE ÜRETEN KADINLARIN EMEĞİNE DEĞER KATIYOR

b

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Bosna Hersek’in Zenica Doboj kantonuna bağlı Vareş Belediyesi sınırları içerisinde faaliyet gösteren kadın derneklerine tarımsal ekipman desteği sağlandı.
Proje kapsamında, büyük çoğunluğu savaş mağduru kadınlardan oluşan ve tarımsal faaliyetlerle geçimini sağlayan 30 kadın çiftçiye motorlu kültivatör ve çapa makineleri temin edildi.
Söz konusu ekipman desteğiyle, özellikle eğimli arazilerde üretim yapan kadınların üretim kapasitesinin artırılması ve aile ekonomilerine sürdürülebilir katkı sağlanması amaçlandı.
Tarih boyunca madencilik ve demir üretimiyle tanınan, Boşnak, Hırvat ve Sırp topluluklarının birlikte yaşama kültürünü koruduğu Vareş, aynı zamanda ülkenin en eski Katolik kilisesi olan Kutsal Başmelek Mikail Kilisesi ve Karići Camisi gibi önemli kültürel miraslara da ev sahipliği yapıyor.
Proje ile farklı etnik kimliklere sahip olan bireylerin bir arada yaşama ve çalışma anlayışının gelişmesine de katkı sağlandı.
Proje sürecinde Vareş Belediyesi de aktif rol üstlenerek, kadın derneklerine tohum ve fidan temini, ürünlerin pazara ulaştırılması ve fuarlara katılım konularında destek sundu. Belediye Başkanı Zdravko Maroşeviç, teslim töreninde yaptığı açıklamada, TİKA’nın desteğinin kadınların ekonomik gücünü artırdığını ve yerel üretimi çeşitlendirdiğini ifade ederek teşekkürlerini iletti.
Bosna Savaşı’nın izlerini hâlâ taşıyan Vareş’te hayata geçirilen bu çalışma, sadece ekonomik değil, sosyal boyutuyla da öne çıkıyor. Kadınların üretken bireyler olarak topluma katılmasını teşvik eden proje, TİKA’nın desteğiyle kalıcı üretim modelleri geliştirilmesine ve toplumun sosyal dokusunun güçlendirilmesine katkı sağlıyor.
/trtavaz/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

TÜRKÇEM’İN 293.SAYISI OKURA ULAŞTI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomholiganbet girişOnwinholiganbetonwinonwin girişbets10 girişjojobet