Komisyon Kosova’nın hukuk sisteminin gidişatından genel olarak memnun olsa da, ülkenin uygulamada daha fazla çaba göstermesi gerekiyor.
Kosova yaz başında istikrar ve ortaklık anlaşmasını imzalamayı umut ederken, ülke makamları Avrupa Komisyonu’nun öne sürdüğü şartları yerine getirme yönündeki çabaları hızlandırıyor.
Kosova’nın Avrupa Entegrasyon Bakanı Vlora Çitaku, Komisyon’un Kosova’nın AB sürecinin yanı sıra ülkenin ilerleme sağlayamadığı alanlarla ilgili son değerlendirmesinin de adil olduğunu söyledi.
SETimes’a konuşan Çitaku, “Ekonomik gelişimi yavaş olan her geçiş ülkesinde olduğu gibi, benzer sorunlar yaşanıyor … yasa dışı göç, organize suç ve yolsuzluk, vize rejimini kaldırma süreci gibi.” dedi.
Komisyon reformları desteklemek amacıyla, AB ile bütünleşme sürecinin erken safhalarında bulunan ülkeye yardım etmek için, hukukun üstünlüğü süreciyle ilgili yapısal bir diyalog başlattı.
AB’nin Priştine ofisi sözcüsü Stojan Pelko SETimes’a verdiği demeçte, “AB’nin bütünleşme sürecinin merkezinde organize suç ve yolsuzlukla mücadele yer almakta ve reformların zor ve zaman alıcı olduğunu biliyoruz. Komisyon, Kosova’nın somut sonuçlar sunmaya net bir bağlılık sergilemesini bekliyor.” şeklinde konuştu.
Komisyon’un geçen ay yayınlanan son raporunda, Kosova’nın hukuk sisteminde kaydettiği ilerleme kabul edilmekle birlikte uygulamada daha fazla çaba gösterilmesi gerektiği belirtildi.
Pelko, “Kamu idaresi reformu, azınlıkların korunması ve hukukun üstünlüğü alanlarında önemli ilerlemeler kaydedildi. Kosova kendisini geri kalan öncelikleri ele almaya adadı.” dedi.
Komisyon, diğer bölge ülkeleri için 51 kriter belirlerken Kosova için 91 kriter belirledi.
AB’nin şartlarından biri de, Kosova’nın Sırpların Kiril alfabesinde kayıt olabilmeleri için şahıs isimlerine yönelik yasayı çıkarması. Yetkililer, böyle bir tedbirin nüfus kütüğünü karmaşık hale getireceği ve yüksek bir maliyeti olacağını söylüyor. Bu talebi karşılamak için yeni bir sicil sistemi uygulanması ve idari, polis ve gümrük görevlilerinin eğitilmesi gerekecek.
Çitaku’ya göre, Kosova’nın uluslararası örgütlere üyeliği de sorun yaratıyor. Bir Kosova vatandaşına ait kaybedilmiş veya çalınmış bir pasaport, ülke Interpol üyesi olmadığı için bu örgütün veritabanına giremiyor./setimes/
KADININ ÖLÜMÜ DİKKATLERİ ŞİDDETE ÇEVİRDİ
TİKA, SIRBİSTAN’DA BİR LİSE YURDUNUN MUTFAK EKİPMANLARINI YENİLEDİ
YUNANİSTAN, YEREL SEÇİM SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRMEYE HAZIRLANIYOR
İSTANBUL’DA 6,2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM
SANTORİNİ’DE GERGİN BEKLEYİŞ: “ADA SULARA GÖMÜLEBİLİR”