a
b

b

b
b

TÜRKLÜĞÜN SES BAYRAĞI

b

Priştine’nin “Gerçek” KSSD “Naim Şaban” Edeiyat Kolu ve aydınların girişimi üzere  ozan ve ilk Türk öğretmenlerinden  Naim Şaban, ölümünün 52. Yıldönümünde Priştine’de anıldı.

Kosova’nın ünlü dilcisi merhum profesörümüz Süreyya Yusuf’un tanımladığı gibi “Naim şair, Naim

öğretmen ve Naim insan” – merhum lirik şairimiz ve ilk öğretmenlerimizden Naim Şaban, Priştine’nin

“Gerçek” GSSD salonunda cumartesi günü düzenlenen bir toplantıda anıldı. Toplantıya merhumun

yakınları, Priştine’nin seçkin aydınları, şiir severler ve Türk KFOR mensupları katıldı. Merhum aydınımız Süreyya Yusuf’un önderliğinde Kosova’da Türk şiirinin canlandırılması misyonu ile üstlenen merhum

Naim Şaban’ın yakınları, meslektaşları, edebiyat sevenlerinin katıldığı toplantının açılış konuşmasının

ardından öğretmen  İkbal Bırvenik tarafından hazırlanmış Türk lise öğrencileri tarafından kısa ancak

çok anlamlı bir resital sunuldu. Lirik şairimiz hakkında hatıralarını paylaşmak üzere yakın arkadaşları

ve şiir severler kısa konuşmalarda bulundular. Merhumun en yakın arkadaşlarından biri olan ve en

eski öğretmen ve eğiticilerimizden  Şükrü Zeynullah, her fırsatta olduğu gibi bu sefer de yoldaşı

ve meslektaşı Naim Şaban hakkında yaptığı  duygu yüklü konuşmasında, merhumun en zor şartlar

altında dahi Türklüğü ve Türkçenin yaşatılabileceğini kanıtladığını söyledi. Devamında “ Naim Şaban’ın ölümünden 52  yıl geçmesine rağmen aydınlarımızı geçen yılların gerçek değerlerini hiçbir zaman unutturamadığını ve değerinden hiçbir şey kaybettiremediğini kanıtladığını söyledi. Konuşmasının devamında sayın Zeynullah “Naim gerçekten her şeyden önce insan, ardından öğrencilerini her şeyden çok seven öğretmen ve şiire âşık bir kişiydi” diyerek Naim Şaban hakkında daha geniş çapta ve katılımla bir panelin en kısa zamanda düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Ardından söz alan emektar öğretmen ve aydınlarımızdan  Safet Preka, Naim Şaban ile çocukluk ve daha sonra öğretmenlik günlerini özetle canlandırdı. Naim Şaban’ın o dönemlerde Türkçenin doğru dürüst konuşulup yazıya dökülmesine her şeyden çok önem verdiğini ve bu yönde genç yaşına rağmen sınırları zorladığını vurguladı. Bunu gerçekleştirmek için ise en kısa ve uygun yolun aydın olmanın şart olduğunu sezdiğini söyledi. İbrahim Arslan ise Naim Şaban’ın şiirlerinde kullandığı bazı ibarelerin özellikle ise düdük, kara tren ibarelerinin, tarihsel açıdan önem taşıdığını ve o dönem yaşanan göçleri ve yansıtılan ayrılık hüznünün şiirlerinde nakış nakış işlendiğini dolayısıyla şairin bu sezisinden dolayı takdirle anılması gerektiğini vurguladı.

Şair  Arif Bozacı ve  Nuhi Mazrek de bu toplantıya katkı sunmak adına sundukları konuşmalarında

Naim Şaban’ın Kosova’da çocuklar için ve çocuk diliyle yazan klasik bir çocuk şairi olduğunu söylediler.

Bu  ve buna  benzer toplantıların asıl mesajı, Kosova’da en zor şartlarda, büyük gayret ve özveri gerektiren koşullarda yaşayan ve yaşamayan aydınlarımızın, çalkantılı dönemlerde bile Türkçe konuşan ve Türklük mücadelesini vermeye devam eden genç kuşaklara emanet bıraktıkları değerleri rehber olarak kullanıp, aydınlarımızın yolunda ilerlerken, en evvela insan vasıflarına önem vermek, gelecek nesillerin hakkımızda bizlerle gururlanarak söz etmelerine izin vermemiz gerektiğine işaret etmektedir. /Gülten Nobırda/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

8 NİSAN 2013 PAZARTESİ GÜNDEMİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomholiganbet girişOnwinholiganbetonwinonwin girişbets10 girişjojobet