a
b

b

b
b

BALKAN ÜLKELERİ GAZETECİLER BİRLİĞİ 1 YAŞINDA

b

Balkan Ülkeleri Gazeteciler Birliği ve Balkan Gazeteciler Derneği Başkanı Ali Soydan, “1 yılda çok uzun yol aldık” dedi.

Ali Soydan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, geçen yıl bugün kurulan Balkan Ülkeleri Gazeteciler Birliği’nin 1 yılı geride bırakmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Balkan Ülkeleri Gazeteciler Birliğini, Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan, Kosova, Moldova, Makedonya, Bosna Hersek, Romanya ve Karadağ’dan 50’nin üzerinde gazetecinin katılımı ile oluşturduklarını anımsatan Soydan, 1 yıl içinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Geride bırakılan bir yıl içinde Makedonya, Sırbistan, Kosova, Moldova, Romanya, Bosna Hersek’te örgütlenmenin tamamlandığını, Bulgaristan, Yunanistan ve Karadağ’da da en kısa sürede örgütlenme çalışmalarının tamamlanacağını vurgulayan Soydan, 2. Balkan Gazeteciler Buluşması’nın da Nisan ayında Makedonya’da gerçekleşeceğini söyledi.

“Bir yılda çok uzun yol aldık” diyen Soydan, şöyle devam etti:

“Siyasi bir amaç gütmeden, politik bir hedef belirlemeden sadece mesleki ve kültürel çalışmalar üzerinde yoğunlaşarak, Balkanlar gibi geniş bir coğrafi bölgede güç birliğinde bulunmak istiyoruz. Temel önceliğimiz, insani, kültürel ve mesleki değerlerin paylaşılması, yaşatılması ve geliştirilmesine katkıda bulunmak.”

Basın özgürlüğü sorunu hala devam ediyor

Ali Soydan, dünyada bazı ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de kamuoyunu aydınlatma ve bilgilendirme görevi olan gazetecilerin “basın özgürlüğü” sorununun hala devam ettiğini söyledi.

10 Ocak 1961’de gazetecilerin çalışma koşullarını iyileştiren, ileri haklar getiren 212 sayılı yasanın yürürlüğe girdi gün olan bugünün “çalışan gazeteciler günü” ya da “bayramı” olarak anıldığını vurgulayan Soydan, “53 yıl sonra bugün, basın-yayın yaşamına baktığımızda, bu sektörde çalışanlar, ekonomik ve sosyal haklarını, iş güvencesi ve sendikal haklarını kullanamaz hale gelmiştir” dedi.

Ülkemizde yaklaşık 80 bin kişinin aktif olarak gazetecilik yaptığını anlatan Soydan, şöyle devam etti:

“Ancak bunların yalnızca yaklaşık 4 bini 212 sayılı yasadan yararlanmaktadır. Gazetecilerin bir kısmı da kayıt dışı çalıştırılmaktadır. Bu insani değerlere ve hukuka aykırıdır. Fikir işçisi olarak çalışan herkesin 212 sayılı yasaya göre iş sözleşmelerinin yapılması şarttır. 53 yıldır yürürlükte olan yasa sürekli ihlal edilmektedir.

Beklentimiz, Türkiye’nin üyesi olmayı istediği Avrupa Birliği kriterlerine uygun ve gazetecilerin mahkûm edilmemesini sağlayacak yasal düzenlemelerin bir an önce yapılmasıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle, kamuoyunu aydınlatmak ve bilgilendirmek için her ortamda ve her koşulda, sorumluluk duygusuyla hareket ederek, toplumun haber alma ihtiyacını yerine getirme çabası içerisinde olan meslektaşlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlar, saygılar sunarım.”

 

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

14 YAŞINDAKİ CİNAYET KURBANININ FAİLLERİ TUTUKLANDI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomholiganbet girişOnwinholiganbetonwinonwin girişbets10 girişjojobet