Kosova İçişleri Bakanı Skender Hyseni ve Türkiye’nin Kosova Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, Geri Kabul Anlaşması’na imza attılar. Anlaşma ile, Türkiye’de izinsiz yaşayan Kosovalılar ülkeye geri gönderilecek.
Türkiye’nin Kosova Büyükelçisi konuyla ilgli Kosovaport’un sorularını yanıtladı.
İmzalanan anlaşmayla birlikte nasıl bir süreç izlenecek ?
Kosova bakımında çok önemli olduğunu düşünüyoruz çünkü Kosova’nın vize maufiyeti alabilmesi için kriterlerden biriydi bu. En azından, her alanda mükemmel ilişkiler içerisinde olduğumuz dost ve kardeş Kosova’ya bu alanda bir katkımız da olduğunu ve bu anlaşmanın imzalanmasıyla destek sunduğumuzu düşünüyoruz. İnşallah önümüzdeki süreçte vize muafiyeti ile ilgili Kosova’nın beklentileri en kısa zamanda karşılanır. Biz Türkiye olarak, Türkiye’nin, Kosova’nın ve tabi tüm balkan ülkelerin geleceğini Avrupa Birliği’nde görüyoruz.
Bu bir uluslararası anlaşma ve uluslarası anlaşmaların yürürlüğe girmesindeki süreç şöyle işliyor. İmza aşaması ilk aşama. Anlaşmanın onaylanmasında ülkelerin parlamentoları devreye giriyor.
Geri Kabul Anlaşması’nın tam olarak uygulanması ile Kosova, Türkiye’de izinsiz yaşayan tüm Kosovalıları geri almak zorunda mı ?
-Bu bir zorunluk değil. Bu bir süreç. Bu kişilerin tespit edilmesinde her iki ülke mekanizmalarının işletilmesi söz konusu. O kişi, geri iadeye tabi kriterleri ile uyumlu ise orada her iki ülkenin üzerine düşen sorumluluklar var. Bu otomatik bir süreç değil. Öncelikle kişinin durumunun tespit edilmesi esas. Kişinin hakkına hukukana helal gelmemesi esas. Önemli olan kişilerin mağdur olmaması.
Geri Kabul Anlaşması için vize muafiyeti sürecinde önemli kriterlerden biriydi. Ancak, Avrupa Konseyi’nin Kosova’da sağlanan ilerlemelerin vize muafiyeti için yeterli olmadığı değermesi geldi. Aynı süreç içerisinde olan bir ülkenin Büyükelçisi olarak değerlendirme hakkında ne söyleyebilirsiniz ?
-Kosova, bizim için, Avrupa için ve tabii Balkanlar için çok önemli bir ülke. Biz her zaman Balkanlarda kalıcı barış ve istikrarın Kosova’da istikararın ve kurumların işleyişinin devam etmesiyle sağlanacağına inanıyoruz. Kosova genç bir cumhuriyet. Aslında baktığınızda kısa bir zaman içerisinde kurumların oluşturma bakımından, çok etnili yapının oluşturulması ve bu yapının korunması bakımından, barışın sağlnaması bakımında önemli mesafelerin katedildiğini gördük. Bizim desteklerimiz her daim sürecek. AB entegrasyon süreci tabiyatıyla çok önemli. Ve bu süreçte Türkiye olarak Kosova’nın çabalarını daima destekleyeceğiz. Elbette yapılacaklar vardır. En iyiyi arama çabasıdır bu. Ama bu süreçte önemli olan yapılanların da görülmesi ve takdir edilmesidir. Aksi takdirde toplumların veya halkların şevkinin kırılmaması lazım. Bu konuda teşvik edilmenin esas olduğunu düşünüyorum. Ve biz Türkiye olarak Kosova’nın kalkınmasına ve uluslarası toplumda hak ettiği yeri almasına yönelik çabalarını bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da katkılarımızı sunmayı aynı şekilde sürdüreceğiz. İstikarar ve Ortaklık Anlaşması’nın imzalanması önemli bir aşamaydı. Ama özellikle gençlerin beklentisi vize muafiyeti yönünde. Bu kulak ardı edilecek bir beklenti olmamalı. Çünkü Kosova, Balkanlarda vize muafiyeti olmayan tek ülke. Ama elbetteki karamsarlığa düşmemek lazım. /kosovaport/
MUHALİF MİLLETVEKİLLERİNE KARŞI İDDİANAME HAZIRLANDI
TİKA, BOSNA HERSEK’TE ÜRETEN KADINLARIN EMEĞİNE DEĞER KATIYOR
BALKAN ÜLKELERİNDE 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ ETKİNLİKLERİ
TİKA, SIRBİSTAN’DA BİR LİSE YURDUNUN MUTFAK EKİPMANLARINI YENİLEDİ
YUNANİSTAN, YEREL SEÇİM SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRMEYE HAZIRLANIYOR