a
b

b

b
b

BUGÜN ULUSLARARASI ANITLAR VE SİTLER GÜNÜ

b

1982 yılında, 18 Nisan tarihinin Uluslararası Anıtlar ve Sitler Günü olarak kutlanması kararı alındı.

Amaç, kültürel mirasın çeşitliliği, sit alanları ve anıtların kırılganlığı ve bunların bakımı ile korunması için gerekli önlemler konusunda farkındalığı artırmaktır.

18 Nisan Uluslararası Anıtlar ve Sitler Günü, yani bilinen bir diğer adıyla Dünya Kültür Mirası Günü tüm dünyada kültürel mirasların korunması, yaşatılması ve toplumlarda bu bilincin sürekli hale getirilmesi amacıyla çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

1954 ve 1972 UNESCO anlaşmalarında belirtildiği gibi, herhangi bir kültürel varlığın bozulması veya yok olmasının tüm insanlığa zarar verdiği göz önüne alındığında, mirasın korunması açısından hatalı veya tartışmalı tarihi yorumların ele alınması kritik öneme sahiptir.

Kosova’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan varlıkları şunlardır:

Prizren’deki Deçan Manastırı, İpek Patrikhanesi, Graçanica Manastırı ve Aziz Cuma Kilisesi, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan dört anıttır.

Kosova, UNESCO üyesi değildir.

Sırbistan ve müttefiklerinin bu üyeliğe karşı yoğun lobi faaliyetleri sonucunda Kosova’nın 2015 yılında UNESCO’ya katılması engellendi.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KOSOVA’DA ZAM ENDİŞESİ!

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomholiganbet girişOnwinholiganbetonwinonwin girişbets10 giriş