a
b

b

b
b

ÇANAKKALE SAVAŞLARI MOBİL MÜZESİ PRİŞTİNE’DE ZİYARETÇİLERE KAPILARINI AÇTI

b

Çanakkale Savaşları’ndan kalma objelerin yer aldığı ve dijital gösterilerin sunulduğu “Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi” Balkan gezisi kapsamında Priştine’de açıldı.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından düzenlenen Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi, “Zahir Pajaziti” meydanında ziyaretçilere kapılarını açtı.

Mobil müzede 7 ayrı vitrinde o döneme ait fotoğraflar, savaş objeleri ve tarihi eserler yer alıyor. Ayrıca, dijital gösteriler de sunuluyor.

 

 

 

 

 

 

Çanakkale ruhunun gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla hazırlanan müzenin açılışına Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı, Prizren Başkonsolosu Celal Doğan, Büyükelçiliğin Eğitim ve İçişleri Müşavirleri Veysel Erdel ve TİKA Kosova Koordinatörü Fulya Aslan, Yunus Emre Enstitüsü Kosova Koordinatörü Ramazan Yılmaz, Kosova Uluslararası Maarif Okulları Kosova Koordinatörü Mehmet Nedim Aslan ve diğer davetlililer katıldı.

Açılışın ardından kalabalık sayıda vatandaş ve Maarif Okulları öğrencileri müzeyi ziyaret etti.

Müzeyi gezen Büyükelçi Angılı Kosovaport’a yaptığı açıklamada, Çanakkale savaşının 1. Dünya Savaşı’nın en öenmli ve en kanlı muharebelerinden biri olduğunu hatırlatarak, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve pek çok kahramanın da ilk kez sahneye çıktığı çok önemli bir savaş olduğunu belirtti.

Angılı, “Çok az milletin tarihinde olduğunu düşündüğüm bir savaş. Bu savaşın başka önemli bir boyutu sadece bügünkü Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırları içerisinden değil, Balkanlardan , Arap yarımadasından pek çok kardeşimizin birlikte savaşarak şehit düştüğü bir savaş. Elbette Kosova’dan da Türkler, Arnavutlar, Goralılar, Boşnaklar omuz omuza bu savaşta  mücadele etti ve şehit düştüler. O yüzden Çanakkale mobil müzesinin Kosova’ya gelmesini, önce Priştine’de arkasından, Mamuşa, Dragaş ve Prizren’de Kosovalılarla buluşmasını çok önemli ve değerli buluyorum.” ifadelerini kullandı.

Mobil müze hakkında bilgi veren Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi Örgütleme Koordinatörü Engin Karataş da yaptığı açıklamada, müze içerisinde 7 ayrı vitrinin bulunduğunu, tüm bu vitrinlerde kronolojik bir şekilde savaşın başlangıcı, Türk askeri, düşman askeri, deniz muharebeleri, kara muharebeleri olmak üzere Çanakkale Savaşı’nın işlendiğini belirtti.

Karataş, “Müzemizde Çanakkale ruhunu hisettirmeye, yansıtmaya çalışıyoruz. 2020 yılında yola çıkan müzemizi 1 milyona yakın kişi ziyaret etti. Türkiye Cumhuriyeti sınırları ötesinde bu hususta Balkanlarda  Çanakkale Savaşı’nın ruhunu canlı tutmayı istiyoruz. Burada yapılan fedakarlıkların hiçbir zaman unutulmamasını istiyoruz.” dedi.

Mobil müze, Priştine’de yarın da ziyaretçilere açık olacak. Ardından müze Mamuşa, Dragaş ve Prizren’de ziyaretçilere açılacak. /kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BİBERDE REKOR FİYAT

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomholiganbet girişOnwinholiganbetonwinonwin girişbets10 giriş