Kosova Başbakanlığı bünyesindeki Dil Politikaları Konseyi’nin toplantısında topluluk dillerinin bu kapsamda Türkçe’nin eşit kullanılması için yerel ve merkezi düzeylerde somut adımlar atılması talep edildi.
Kosova Başbakanlığı bünyesindeki Dil Politikaları Konseyi, Dil Politikaları Görevlisi Ofisi’nin Mayıs-Kasım 2013 yılı dönemini kapsayan etkinlikler raporunu onayladı.
15 üyelik Dil Politikaları Konseyinde konuşan Dil Politikaları Komiseri Slavişa Mladenoviç, son 6 ay içinde dil hakları konusunda vatandaşlar ile kurumların haberdar edilmesi ile bilinçlenmesi yönünde önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Aktiviteler içinde Kosova’da dillerin eşit olarak uygulanması alanında gözlenen haksızlıklara ilişkin vatandaşların başvurularının da ele alındığını kaydeden Mladenoviç, belirtilen dönem içerisinde Dil Politikları Görevlisi Ofisinin web sayfası nın açıldığı, tüm dillerde bröşürlerin dağıtıldığı ve kurumların ziyaret edildiğini söyledi. Di hakları konusunda Prizren, İpek, Mitroviça ve Gilan’da panellerin düzenlendiğini de kaydeden konuşmacı, yasalar uyarınca dilleri eşit olarak kullanılmayan belediye ve kurumlardaki usulsüzlüklere vatandaşların ağlaşı göndererek duyarlı davranması bilincinin artrılmasını amaçladıklarına işaret etti.
Toplantıda yapılan tarışmalarda, azınlık toplulukları dillerinin eşit kullanılmasında belirli ilerlemelerin görülmesine rağmen, durumun henüz istenilen düzeyde olmadığına dikkat çekildi. İlk sırada topluluk dillerinin belediyeler ile yerel ve merkezi düzeydeki kurum ile kuruluşlarda kullanılmasında usulsüzlüklerin mevcut olduğu belirtildi.
Özellikle Türkçe’nin resmi dil olduğu Prizren’de, geleneksel dil olarak resmi diller ile eşit olarak uygulanması gereken Priştine, Mitroviça, Vıçıtırın ve Gilan’da henüz beklenen ilerlemeler olmadığının gözlendiği kaydedildi. Bu nedenle belediyelerde Dil yasası uyaranıca dil yönetmeliklerinin belediyeler tarafından onaylanıp onaylanmadığı ya da onaylanmasına rağmen uygulanmasıgının yerinde, heyet ziyaretleriyle tespit edilmesinin gerekliliği ortaya atıldı.
Toplantıda Dil Politikaları Görevlisi Ofisi’nin 2014 yılı çalışma planında yer alması gereken aktivitelerle ilgili öneriler üzerinde de duruldu. /kosovaport/
TOPLULUK MİLLETVEKİLLERİ MECLİS’TE KONTENJANIN DEVAM ETMESİNDE ISRARLI
TİKA, SIRBİSTAN’DA BİR LİSE YURDUNUN MUTFAK EKİPMANLARINI YENİLEDİ
YUNANİSTAN, YEREL SEÇİM SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRMEYE HAZIRLANIYOR
İSTANBUL’DA 6,2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM
SANTORİNİ’DE GERGİN BEKLEYİŞ: “ADA SULARA GÖMÜLEBİLİR”