a
b

b

b
b

GÖZETİMLİ BAĞIMSIZLIĞI SONA EREN KOSOVA’YA DÜNYADAN DESTEK

b

Gözetimli bağımsızığı sona eren Kosova’nın başkenti  Priştine’de,  “Balkanlarda Kapanan Fasıl” başlıklı uluslararası konferans çalışmalarına başladı. Balkanların geleceğine yönelik vizyonu konu alan  uluslararası konferans, Kosova Dışişleri Bakanlığı ve Kosova Uluslararası Yönlendirme Grubu tarafından tertipleniyor.

Konferansa çok sayıda ülkeden temsilci katılıyor.

Konferansın ilk konuşmacısı olan Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, gözetimliği bağımsızlığı sona eren Kosova’sa yeni bir sayfanın açıldığını hatırlatarak, Kosova’nın çok zor bir süreçten geçtiğine dikkat çekti.  “Gözetimli bağımsızlık başlığını kapattık, bugün yeni bir sayfa açtık” şeklinde konuşan Cumhurbaşkanı Jahjaga, Kosova’nın temel yöneliminin, AB ve Nato’ya üye olmak oolduğunu belirtti.  AB’nin kapılarını açık tutmasının tüm bölge için önemli olduğunu, bu tutumun halklar arasında dostluk köprüleri oluşturacağına işaret eden Cumhurbaşkanı Jahjaga, Kosova2da yaşayan tüm insanların eşitliği için gayret göstediklerini söyledi.

Kosova Başbakanı Hashim Thaçi de konferansta yaptığı konuşmada, bölgede yeni bir  faslın,  ilerleme, barış ve işbirliği faslının ” açıldığını  belirtti.  Tam bağımsızlıkla Kosova’nın da diğer devletlerle eşit bir devlet  konumuna geldiğini kaydeden  Başbakan Thaçi, “ Kosova artık  yetişkin bir devlettir” dedi.

Küresel bir dünya için küresel bir sorumluluğa ihtiyaç  duyulduğunu kaydeden  Başbakan Thaçi,  uluslararası camia ile kurulan ilşiki ve işbirliğe devam edeceklerini söyledi.  

Gözetimli bağımsılzığın kaldırılmasıyla görevi sona eren  Uluslararası Sivil Ofis Şefi Piter Feith  ise, Kosova anayasasının tüm haklarını koruduğuna göre, Kosova’da yaşayan azınlık topluluklarının,  uluslararası camiadan yardım talep etmelerine  ihtiyaç  kalmadığını belirtti. Sırpların çoğunlukta olduğu  Kosova’nın kuzeyinin ülke yasalarına uyması için Kosova Hükümeti’nin barışçıl yöntemlere başvurarak, oradaki halkın toplum ile bütünleşmesini sağlaması gerektiğini savundu.

“Balkanlarda Kapanan Fasıl” konulu konferansa katılan çok sayıdaki ülkenin konuşmacıları, balkanların geleceğe dair vizyonunu ele alıyor./kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

KFOR KOSOVA’DA 7 YIL DAHA KALACAK

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomholiganbet girişOnwinholiganbetonwinonwin girişbets10 girişjojobet