a
b

b

b
b

KADININ ÖLÜMÜ DİKKATLERİ ŞİDDETE ÇEVİRDİ

b

Vatandaşlar, Kosova’daki ev içi şiddet mağdurlarını korumak için daha fazla şey yapılmasını istiyor.

Yakın tarihte cinayetle sonuçlanan bir ev içi şiddet olayı sonrasında, vatandaşlık uzmanları Kosova yargı sisteminin yaşam hakkını koruyamadığını ileri sürdü.

18 Mayıs 2011’de, Priştine’de yaşayan Diana Kastrati’nin, ev içi şiddete karşı acil koruma talebinin Priştine İl Mahkemesi tarafından reddedilmesi sonrasında kocası tarafından öldürüldüğü bildiriliyor.

Kastrati’nin anne ve babası geçtiğimiz günlerde Kosova Anayasa Mahkemesi’nde bir dava açtı. Davada, Priştine İl Mahkemesi’nin acil koruma sağlama yönündeki anayasal ve yasal yükümlülüğünü yerine getirmek üzere harekete geçmemesinin, Kastrati’nin ferdi haklarını ihlal ettiği iddia ediliyor.

Anayasa Mahkemesi yaşam hakkının ihlali olduğuna ve yetkililerin gerekli tedbirleri almadığına karar verdi.

Diana’nın babası Gezim Kastrati SETimes’a verdiği demeçte, eşinin, yetkililerin vatandaşları tehdit edici nitelikteki ev içi olaylarda daha inisiyatifli tedbirler alması umuduyla, Kosova’daki yargı sektörüne itiraz etmek üzere davayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıdığını söyledi.

Yasaya göre, polis ve mahkemeler ev içi şiddetten etkilenen kadın ve kız çocuklarına koruma sağlamak zorunda.

Kosova Yargı Konseyi’nin halkı bilgilendirmeden sorumlu yetkilisi Ajshe Korraj, SETimes’a Kastrati davasının Konsey tarafından incelenmekte olduğunu söyledi.

Korraj, “Davaya bakan hakimin koruma emri çıkarması yönündeki talebe yanıt vermediği görüldü … ve disiplin cezası verildi.” dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin kararı, “hakimler üzerinde, ev içi şiddetle ilgili yasa maddelerini dikkatle uygulamaları yönünde olumlu bir etki yaratacaktır.”

İnsan Hakları ve Özgürlüklerini Savunma Konseyi İdari Müdürü Bekshet Shala, SETimes’a Kastrati’nin başına gelenlerin ve kocasının cinayetten henüz tutuklanmamış olmasının sorumlusunun devlet olduğunu söyledi.

Shala, “Somut adımlar atılmalıdır, zira bu yerel kurumlar insan haklarını ve buna ek olarak temel bir hakkı, genç bir kızın yaşamını koruyamamıştır.” dedi.

Shala, Kastrati’yi korumayanların cezai sorumluluğu olduğuna, zira kurbanın ciddi tehlikede olduğuna dair belirtiler bulunduğuna inandığını kaydetti.

Shala, “Olanların sorumluluğunu kurumlar da paylaşmalı.” dedi.

Kosova Cinsiyet Eşitliği Dairesi bildirim ve izleme sorumlusu Edi Gusia SETimes’a verdiği demeçte, Kastrati davasının, yasanın politikalara ve ev içi şiddet mağdurlarını korumak amacıyla çıkarılan yasalara nasıl aykırı şekilde uygulandığını gösterdiğini söyledi.

Daire, ev içi şiddet yasasına konacak ve mahkemelerin karar almasını kolaylaştıracak bir şerh maddesi üzerinde çalışıyor.

Gusia, “Cinsiyet eşitliğine ve kadın haklarının -ve genel olarak insan haklarının- korunmasına saygı gösterilmesi, hukukun üstünlüğü ve anayasal sorumluluklar olmadan sağlanamaz.” dedi.

Kosova Baş Savcılığı sözcüsü Liridona Kozmaki, SETimes’a ofisinin mağdurlara günde 24 saat koruma sağladığını ve ev içi şiddet davalarına karşı daha dikkatli olduklarını söyledi.

Kozmaki, “Halkın bilincinin artmasının bir sonucu olarak, Mağdurlara Koruma ve Yardım Dairesi’nde, mağdurların mağdur avukatlarından yardım istediği önceki yıllara oranla daha fazla dava var.” dedi.

Kozmaki, mağdurlar ev içi şiddet olayları bildirdiğinde, savcılık avukatlarının polis tarafından bilgilendirildiğini ve mağdurlara adli yardım ve temsil teklif edebildiklerini belirtti.

Vakaların çoğunda, ofis, rapor alındıktan sonra faillerin 48 saat süreyle gözaltında tutulması ve bu süre zarfında olayın araştırılması yönünde talimat veriyor./setimes/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

NİSAN’IN İLK HAFTASI, TÜRK CAZ HAFTASI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomholiganbet girişOnwinholiganbetonwinonwin girişbets10 girişjojobet