Arnavutluk ve Kosova, hastanelerin hizmet, şeffaflık ve verimliliğini artırma ve güvenilir bir hasta veritabanı oluşturma amacıyla hasta bilgi sistemleri kuruyor.
Kosova’nın sağlık istatistik sistemi, sağlıkla ilgili olarak doktorlara, ulusal ve uluslararası paydaşlara rapor edilebilir veriler toplayan bir hasta sicilini de içeriyor.
Kosova Sağlık Bakanlığı sözcüsü Faik Hoti SETimes’a, sicilin, sağlık ve devlet kurumlarının hastanelerin yönetim ve performansını analiz etmesine ve en sık rastlanan sağlık sorunlarını saptamasına olanak sağladığını söyledi.
Kosova Sağlık Bakanlığı, Lüksemburg hükümetiyle ortaklaşa tümleşik bir sağlık bilgi sistemi de geliştiriyor.
Sistem, sağlık kurumlarına bir elektronik sağlık kartı çıkarma olanağı sağlayacak ve Bakanlığa onların çalışmalarını izlemek için bir araç sağlayacak. Ancak sağlık sistemini etkileyen başka sorunlar da var.
Kosova Anayasa Mahkemesi geçen Aralık ayında kabul edilen bir yasanın, 2014 yılından itibaren doktorlara ya devlet ya da özel sağlık kurumlarında çalışmayı seçme zorunluluğu getiren dört maddesini geçici olarak iptal etti.
Bunların her ikisinde de çalışmak, doktorlara devlet kliniklerinden özel kliniklere hasta kaydırmaları için çok kazançlı bir araç sağlıyor ve bu olay bölge genelinde yaşanıyor.
Yasa, Sağlık Bakanlığı ile sağlık sendikaları arasında bir tartışma başlattı.
Kosova Sağlık Sendikaları Federasyonu Başkanı Blerim Syla SETimes’a verdiği demeçte, “Yasa, doktorların mesleklerini icra etme özgürlüklerini ihlal ediyor. Bakanlık sağlık sigortasına ilişkin yasanın eşzamanlı şekilde çıkarılması yönünde baskı yapmadıkça durumu iyileştiremez.” dedi.
Hoti, mahkemenin Bakanlığın gerçekleştirmeyi taahhüt ettiği gerekli reformların önünü sonunda açacağını söyledi.
Hoti, “Bakanlık … Kosova’nın bugün sahip olduğundan çok daha iyi sağlık hizmetlerine ihtiyaç duyan 2 milyonluk nüfusunun çıkarını temsil eden her maddenin makuliyetine dair kanıt sağlayacaktır.” dedi.
Arnavutluk 2010 yılından bu yana Tiran’daki Rahibe Teresa Üniversitesi Hastane Merkezi’nde iki bilgi sistemi modülü başlattı. İlk modülde hastaların hareketi grafiğe dökülürken, ikinci modül ilaç ve tıbbi malzeme akışını izliyor ve düzenliyor.
Hastanenin bilgi sisteminin Halkla İlişkiler Müdürü Redi Saliasi SETimes’a verdiği demeçte, “Projenin, her hastanın klinik dosyasının bilgisayara geçirilmesine olanak sağlayacak üçüncü safhasını uygulamaya başladık.” dedi.
Saliasi, sistemin hastane personeline hastalarla ilgili bilgileri izlerken işlem süresini kısaltma olanağı sağlayarak personelin sorumluluk duygusunu artırdığını kaydetti.
Saliasi, sistemin doktorlardan hastaneye hasta sevkini de iyileştirerek, geçmişte büyük bir sorun olan merkeze hasta akışını önlediğini de sözlerine ekledi.
Priştine’de yaşayan Shyhrete Berisha SETimes’a şunları söyledi: “Umarım belgeleri birkaç yıl süreyle yanımızda taşıyıp doktorlara kendimiz açıklamak zorunda kalmayız … Daha da önemlisi, uzun kuyruklar da büyük olasılıkla ortadan kalkacak.”
Arnavutluk’ta, doktorlar henüz iki sektörden birini seçmek zorunda değil.
Arnavutluk Sğlık Bakanlığı sözcüsü Alisa Demollari SETimes’a, “Bunun Sağlık Bakanlığı’ndaki uzmanlar tarafından öne sürülen nedenleri, sağlık çalışanlarının maaşlarının düşük olmasıyla ilgili.” şeklinde konuştu.
Demollari, Bakanlığın bu sorunu tüm sağlık emek piyasasını düzenledikten sonra çözmeyi beklediğini kaydetti./setimes/
KOSOVA İLE ÇORLU ARASINDA TİCARİ İLİŞKİLER DERİNLEŞECEK
YUNANİSTAN, YEREL SEÇİM SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRMEYE HAZIRLANIYOR
İSTANBUL’DA 6,2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM
SANTORİNİ’DE GERGİN BEKLEYİŞ: “ADA SULARA GÖMÜLEBİLİR”
DÜNYA ÇOCUKLARI ANKARA’DA
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.