Kosova’da çevre kriliği önemli sorunlar arasına yer almaya devam ederken, vatandaşların sağlığına olan doğrudan etkisi ise her geçen gün artıyor.
Reuters Haber Ajansı’na göre, Priştine’deki hava kirliliği yanısıra, bazı bölgelerde halk içme suyunu giyisi yıkamak için bile kullanamıyor.
Çetin kış günlerinin yaşandığı Kosova’da odun ve kömür kullanımıyla birlikte hava kirliliği tehlikeli boyutlara ulaştı. Amerikan Büyükelçiliği de hava kirliliğini ölçmeye başladı. Bazı günlerde başkentte hava kirliliği insan sağlığı için alarm seviyesine ulaştı.
Dünya Bankası ve Dünya Sağlık Örgütü Kosova Ofisleri tarafından 2013 yılında yayınlanan istatistiklerde de, Kosova’da, hava kirliliğinin 1 yıl içinde 835 kişinin erken ölümüne, 318 kişinin kronik bronşit hastalığına yakalanmasına, 600 kişinin hastanede tedavi altına alınması ve 11 bin 600 kişinin acil servilerde yardım istemesine neden olduğu ortaya çıkmıştı.
Hava kirliliğinin vatandaşlara olan etkisi, hastanelere başvuranların sayısının artamasıyla da gözle görülür hale geliyor.
Priştine Devlet Hastanesi’nde görevli göğüs hastalıkları uzmanı doktor Skender Baca, hasta sayısının geçen yıla göre yüzde 20 arttığını söyledi.
Baca, bunda hava kirliliğinin de etkisi olduğunu belirtti.
KOSOVA GÜVENLİK GÜCÜ, MECLİSİN GÜNDEMİNDE
İSTANBUL’DA 6,2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM
SANTORİNİ’DE GERGİN BEKLEYİŞ: “ADA SULARA GÖMÜLEBİLİR”
DÜNYA ÇOCUKLARI ANKARA’DA
ARNAVUTLUK’TA 14. ULUSLARARASI CAZ FESTİVALİ BAŞLADI