Beş yıl önce bağımsızlık ilan etmesinden bu yana Kosova, yaklaşık yüzde 50’si BM üye ülkeleri olmak üzere dünya üzerinde 98 ülke tarafından tanındı. Şimdi hükümet, dikkatini kuzey Afrika ve diğer İslam ülkeleri tarafından tanınmanın yanı sıra, zamanlamanın ülkeye yarardan çok zarar getireceği yönündeki uyarılara rağmen BM ile ilişkisini ilerletmeye vermiş durumda.
Bazı yetkililer ve uzmanlar, ülkenin BM ile ilişkisini iletletmek için Rusya ve Çin’in Priştine’ye yönelik veto hakkı kullanma tehdidine son vermesini beklemesi gerektiğini söylerken, diğerleri Kosova’nın gözlemci üye devlet olmak için başvuruda bulunması gerektiğini ileri sürüyor.
Eski dışişleri bakanı ve görevdeki milletvekili Skender Hyseni SETimes’a verdiği demeçte, Kosova’nın BM gözlemci statüsüne başvurmasının stratejik bir hata olacağını ileri sürdü.
Hyseni, “Gözlemci olarak daha erken katılmak yerine [BM’ye] 10-15 yıl daha katılmamak daha iyi, çünkü Kosova yarım kimlikli ülkeler grubuna atılmış olur.” dedi.
Milletvekili, Kosova’nın BM üyeliğinin büyük oranda Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinin tutumuna bağlı olduğunu kaydetti.
Hyseni, “[Kosova] 190 ülke tarafından tanınsa bile … Rusya ve Çin teknik olarak üyelik sürecini engelleme olanağına sahip.” dedi.
Siyaset ve Avrupa Çalışmaları Enstitüsü araştırma görevlisi Fisnik Gashi SETimes’a verdiği demeçte, Kosova’nın BM Güvenlik Konseyi’nin olumsuz tepkisine yol açabilecek her türlü hareketten kaçınması gerektiğini söyledi.
Gashi, “Kosova’nın diplomasisi iki alanda çalışmalı: tanınma sayısını artırmak ve BM Güvenlik Konseyi’nde veto yetkisine sahip ülkelerle işbirliğini ilerletmek.” dedi.
Hyseni, Kosova Dışişleri Bakanlığı’nın bir dış politika stratejisine ihtiyacı olduğunu da belirtti.
Eski bakan, “Üzülerek söylüyorum ki, Kosova diplomasisi, Kosova’nın tanınması açısından son iki yıldır … başarısızlığa yakın bir düzeydedir.” dedi.
Ancak Dışişleri Bakanı Enver Hoca buna katılmadı.
Gazetecilere konuşan Hoca, “Yıl boyunca, dışişleri bakanlığı ölçülü bir gündeme sahipti.” diyerek şöyle devam etti: “Bu gündemi esas alarak, Kosova’nın ulusal çıkarlarını temsil etme, siyasi çıkarlarımızı, ekonomik ve kültürel yaşamımızı dünyanın her yerinde temsil etme ve tabii ki Kosova vatandaşlarının çıkarlarını temsil etme yönünde yıl boyunca azami çaba gösterdik.”
Gashi, Kosova’nın uluslararası siyaset alanında yapacaklarının büyük oranda iç gelişmelere bağlı olacağını öne sürdü.
Gashi, “Kosova’nın, tüm alanlarda istikrarlı ve sürdürülebilir, işleyen bir devlet yaratmaya odaklanması ve tüm bu başarıları bütünleşme süreçlerine ve farklı mekanizmalara üyeliğine destek toplamak için kullanması gerektiğini düşünüyorum.” dedi./setimes/
BAKAN HOXHAJ ANKARA’DAKİ SALDIRIYI KINADI
TİKA, SIRBİSTAN’DA BİR LİSE YURDUNUN MUTFAK EKİPMANLARINI YENİLEDİ
YUNANİSTAN, YEREL SEÇİM SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRMEYE HAZIRLANIYOR
İSTANBUL’DA 6,2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM
SANTORİNİ’DE GERGİN BEKLEYİŞ: “ADA SULARA GÖMÜLEBİLİR”
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.