a
b

b

b
b

KOSOVA’YA FETÖ İLE MÜCADELEDE SOMUT ADIM ÇAĞRISI

b

Türkiye Dışişleri Bakanı  Mevlüt Çavuşoğlu, “FETÖ’yle mücadelemizde kardeş  Kosova’yı daha güçlü bir şekilde yanımızda görmek istiyoruz. Özellikle FETÖ’nün oradaki faaliyetlerine yönelik somut adımları beklememiz bizim en doğal hakkımızdır kardeş  Kosova’dan ve  Kosova hükümetinden” dedi. Dışişleri Bakanı  Mevlüt Çavuşoğlu,  Kosova Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Behgjet Pacolli ile bir araya geldi. Bakanlıkta gerçekleşen görüşmenin ardından Çavuşoğlu ve Pacolli ortak basın toplantısı düzenledi. Görüşmede ikili ilişkilerin ele alındığını anlatan Bakan Çavuşoğlu, “Her alanda  Kosova’nın güçlü olması bizim önceliğimizdir.  Kosova’nın ekonomisini güçlendirici yatırımlarda  Türkiye ve Türk firmaları olarak önemli rol oynayacağız, ticaret hacmimizi artıracağız. Aramızdaki her alandaki ilişkilerin hukuki alt yapısını bundan sonraki süreçte imzaladığımız anlaşmaları onaylayarak ve henüz müzakeresini yaptığımız anlaşma taslaklarını da imzalayarak güçlendireceğiz” diye konuştu.

TİKA’nın  Kosova’da birçok projeyi hayata geçirdiğini söyleyen Çavuşoğlu, ortak mirasların tekrar canlandırılması, ihya edilmesi, istihdam artırıcı projelerin hayata geçirilmesi ve kalkınma projelerinin desteklenmesinin TİKA’nın bu ülkedeki prestijini artırdığını aktardı.

 

“FETÖ’YLE MÜCADELEMİZDE KARDEŞ KOSOVA’YI DAHA GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE YANIMIZDA GÖRMEK İSTİYORUZ”

Bakan Çavuşoğlu,  Sırbistan’la  Kosova arasındaki diyaloğu desteklemeye devam edeceklerini de vurguladı. “FETÖ’yle mücadelemizde kardeş  Kosova’yı daha güçlü bir şekilde yanımızda görmek istiyoruz” diyen Çavuşoğlu, “FETÖ’ye karşı atılması gereken adımları da bugün kendisiyle değerlendirdik. Bazı alınan tedbirleri bize anlattılar. Özellikle FETÖ’nün oradaki faaliyetlerine yönelik somut adımları beklememiz bizim en doğal hakkımızdır kardeş  Kosova’dan ve  Kosova hükümetinden. Bir terör örgütünün mensuplarının kardeş bir ülkede faaliyet göstermesini kabullenmemiz mümkün değil. Maarif Vakfımız  Kosova’da iki okul açtılar. Maarif Vakfımızın  Kosova’nın değişik şehirlerinde yeni okullar açması için de birlikte çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, 2018 yılının ilk çeyreğinde  Kosova’ya bir ziyaret yapma konusunda söz verdiğini de kaydetti.

“KOSOVA’NIN TANINMASI İÇİN GAYRET SARF EDİYORUZ”

Çavuşoğlu,  Sırbistan’a başarılı bir ziyaret gerçekleştirdiklerini ve ikili ilişkileri  Sırbistan’la da geliştirdiklerini belirterek, “Güçlü mekanizmalarla Batı Balkanlar’ın istikrarına ve kalkınmasına da katkı sağlıyoruz. Biz inanıyoruz ki Balkanlar’daki bu dayanışma ve Balkanlar’ın  Avrupa Atlantik Entegrasyonu, Balkanlar’da yaşayan tüm toplumların yararına olacaktır. Biz  Kosova’nın uluslararası alanda itibarının artması, tanınması ve uluslararası kurumlarla entegrasyonu ya da kurumlardan statü elde etmesi için çalışmalarımızı devam ettireceğiz.  Kosova’nın hiç olmadığı ortamlarda bile  Kosova’nın bizden bir ricada bulunmasına gerek olmadan bu çalışmaları zaten Cumhurbaşkanımız Erdoğan nezdinde, Başbakanımız  Binali Yıldırım nezdinde yapıyoruz ve Dışişleri Bakanı olarak da ziyaret ettiğimiz her ülkeye yola çıkmadan önce arkadaşlarımıza ‘bu ülke  Kosova’yı tanımış mı, tanımamış mı’ diye soruyoruz.  Kosova’nın tanınması için gayret sarf ediyoruz.  Kosova yönetiminden beklentimiz şirketlerimize daha fazla sahip çıkılmasıdır ve bürokrasinin azaltıması ve bir sorun olduğu zaman bu sorunun kısa süre içinde giderilmesi.  Kosova yönetimiyle Türk firmalarının  Kosova’daki yatırım miktarını artıracağız, şirketlerimizi teşvik ediyoruz.  Kosova önemli projeleri hayata geçiriyor ve Türk firmaları da bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu projeleri üstlenmek için çok hevesliler. Biz  Kosova ile olan ilişkilerimizi başka ülkelerle olan ilişkilerimize alternatif olarak görmüyoruz. Başka ülkelerle iyi ilişkilerimizi de  Kosova politikamızı hiçbir zaman etkilemez, değiştirmez. Bu konuda kararlılığımız tamdır” açıklamasında bulundu.

“TÜRKİYE HER ALANDA GENÇ KOSOVA DEVLETİNİ DESTEKLİYOR”

Kosova Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Pacolli ise  Türkiye ile  Kosova arasında diplomasi, lojistik, ekonomi, eğitim ve kültür gibi alanlardaki iş birliğinin artırılmasını istediklerini belirterek, ” Türkiye her alanda genç  Kosova devletini destekliyor. Bunun bilincindeyiz. Ekonomik iş birliği konusunda da Türk yatırımcı ve iş adamları  Kosova’da faaliyet gösterdiği için son derece memnunuz” ifadelerini kullandı.

Kosova’nın  Türkiye yanında olduğunda daha güçlü, gururlu ve onurlu hissettiğini vurgulayan Pacolli,  Kosova’nın genç bir devlet olarak her alanda kalkınma ve yardıma ihtiyaç duyduğunu, ülkesinin  Türkiye ile diplomatik altyapı alanında da iş birliği yapabileceğini aktardı. Pacolli,  Sırbistan’dan 2008’de ayrılan  Kosova’nın bu ülkeyle de diyalog konusunda son aşamaya geldiğini ve bu zorlu süreci barış anlaşmasıyla taçlandırmak istediklerini belirterek,  Sırbistan ile  Kosova arasındaki diyalog noktasında  Türkiye’nin de etkili olabileceğini ifade etti.

Türkiye ile  Kosova arasında imzalanan 46 anlaşma bulunduğuna değinen Pacolli, iki ülke arasında iş birliği konusunda kreatif olunması gerektiğini bildirdi. Pacolli, ayrıca  Kosova’nın Türkleri kardeşi olarak gördüğünü vurguladı./İHA/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

TİKA’DAN ÜRETİCİ KOSOVALI KADINLARA DESTEK

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomholiganbet girişOnwinholiganbetonwinonwin girişbets10 girişjojobet