Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Hükümeti dün akşam düzenlediği bakanlar kurulu toplantısında ülke genelinde ‘kriz durumu’ ilan etti.
Cumhurbaşkanlığında gerçekleştirilen Milli Güvenlik Kurulunun önerisiyle ilan edilen ‘kriz durumu’yla koronavirüs (Kovid 19) ile mücadelenin daha etkili yapılması amaçlanıyor.
Kriz durumu ne anlama geliyor?
Hükümet tarafından ilan edilen kriz durumu, halkın ve canlıların sağlığını veya ülkenin güvenliğini tehdit eden durumlarda 30 gün süreyle ilan ediliyor. 30 günlük süre uzatılamazken, hükümet meclise savaş hali veya olağanüstü hal ilan edilmesi talebinde bulunulabiliyor.
Kriz durumunda hükümet kararıyla tüm devlet, belediye, kamu kurumları ve özel şirketlerin kaynakları krizle mücadele kapsamında kullanılabiliyor. Polise destek olmak amacıyla ordunun krizle mücadeleye katılması da kriz durumuyla mümkün oluyor. İdare Komitesi, hükümete ordunun krizle mücadeleye dahil olması yönünde göndereceği talebin ardından, askeri personel sayısı ve süresi Cumhurbaşkanı tarafından belirleniyor.
Kriz durumunda koordinasyonu, organizasyonu ve iletişimi İdare Komitesi gerçekleştiriyor. İçişleri, Sağlık, Ulaştırma ve Haberleşme, Savunma ve Dışişleri Bakanları komite üyelerini oluşturuyor. Hakça temsil ilkesinin sağlanması için komiteye ek üyeler eklenebiliyor. Komite üyeleri arasında ana muhalefetin meclis bünyesindeki Güvenlik
Komisyonu üyelerinden biri ve Cumhurbaşkanlığı kabinesinin temsilcisi de yer alıyor.
Kuzey Makedonya’da son 24 saat içerisinde yapılan 3 bin 81 PCR test sonucunda, bin 198 yeni vaka tespit edildi, 26 kişi hayatını kaybetti./yenibalkan/
AB’DEN KOSOVA’YA 26,5 MİLYON EUROLUK COVİD-19 YARDIMI
TİKA, SIRBİSTAN’DA BİR LİSE YURDUNUN MUTFAK EKİPMANLARINI YENİLEDİ
YUNANİSTAN, YEREL SEÇİM SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRMEYE HAZIRLANIYOR
İSTANBUL’DA 6,2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM
SANTORİNİ’DE GERGİN BEKLEYİŞ: “ADA SULARA GÖMÜLEBİLİR”