a
b

b

b
b

MERHUM ÖĞRETMEN ABDULLAH ÇARIKÇI SEVENLERİ VE MESLEKTAŞLARI TARAFINDAN ANILDI

b

Ömrünü Kosova’da Türkçe eğitimin gelişmesine ve yaşatılmasına adayan merhum emekli öğretmen Abdullah Çarıkçı için anma toplantısı düzenlendi.

Gerçek Derneği’nde, Türk öğretmenler tarafından düzenlenen anma toplantısına, merhumun ailesi, yakınları, meslektaşları, eski öğrencileri, arkadaşları ve kurum yetkilileri katıldı.

Priştine, Gilan, Mamuşa ve Prizren’den çok sayıda kişinin katıldığı anma toplantısı saygı duruşu ve merhum öğretmen Abdullah Çarıkçı’nın hayatını anlatan video gösterimi ile başladı.

Anma toplantısına ev sahipliği yapan Gerçek Derneği Başkanı Yıldıray Bayram ilk sözü alarak, merhum öğretmen Çarıkçı’nın Priştine dışında Türkçe eğitimin yaşatılması için yıllardır Gilan şehrinde de deres vermesine vurgu yaprak, “kendisinde gezici öğretmen ruhu vardı” dedi

Elena Gjika İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Agnesa Raşit Globoder de “Türkçe eğitimden bir yıldız daha kaydı. Çok üzgünüz. Bizler, Türkçe eğitimin yaşatılması adına mücadele veren öğretmenlerimizin yolundan gitmeyi sürdüreceğiz” ifadelerine yer verdi.

Merhum öğretmen Abudullah Çarıkçı ile 40 yıla yakın bir süre birlikte çalışan ve Türkçe eğitim için birlikte mücadele eden emekli öğretmen Abdullah Bırvenik yaptığı konuşmada, “saygınlığı ve bilgisiyle bilinen Çarıkçı öğretmenimizin vefatı, başta ailesi olmak üzere halkımız için büyük bir kayıptır. Çarıkçı, eğitime verdiği emek ve yaptığı çalışmalarla halkın takdirini kazandı. Priştine’de lisede Matematik, Fizik ve Astronomi derslerini verdi. Ancak sadece, Priştine’de değil farklı şehir ve okullarda da çok sayıda nesillere önemli bilgiler aktardı. Bazı zamanlarda, öğretmen eksikliği nedeniyle de ders verdi. Yaptığı işlerin karşılığını hiçbir zaman almadı. Zaten maddi çıkarlar için yapmadı mesleğini. Asıl amacı, halkımıza yararları olmak ve başarılı nesiller yetiştirebilmekti.” sözlerine yer verdi.

Uzun yıllar birlikte çalıştığı eski tarih öğretmeni İbrahim Arslan ise konuşmasında, merhum Çarıkçı’nın öğrencileri mezun olsa dahi her zaman onlarla ilgilenmeyi sürdürdüğünü ve öğrencilerine bir baba şefkatiyle yaklaştığını kaydetti. “Öğrencilerini her zaman savunurdu. Türk öğrencilerin diğer halkların öğrencileriyle eşit seviyede olmasını isterdi” diyen Arslan, merhum Çarıkçı’nın yaptığı kitap tercümeleri ve düzgün Türkçe konuşarak öğrencilerine örnek olmasına da vurgu yaptı.

Merhum Çarıkçı’nın Gilan’a ders vermeye gittiği zamanlarda birlikte çalıştığı meslektaşı Celal Mustafa dönemde verilen mücadeleye değinerek, “Şu zamanda Cumartesi günü başka bir şehire gidip Türkçe eğitim yaşatılsın diye ders verecek biri olduğunu düşünmüyorum. Abdullah Çarıkçı, hafta sonu hiç dinlenmedi. O, hafta sonları 30 yıla yakın Abdullah Bırvenik ile Gilan’a gelir ders verirdi. Kosova’da en ağır yıllar olan 90’lı yıllarda bile tüm zorluklara rağmen vazgeçmedi, pesetmedi. Merhum Abdullah Çarıkçı’nın yetiştirdiği nesiller sayesinde bugün Gilan ve Doburçan’da eğitim sürüyor. Onun sayesinde bugün, öğrencileri en iyi mesleklere sahip oldu” dedi.

Anma toplantısında, Priştineli öğrencisi Dr. Taner Yusuf ve Gilanlı öğrencisi Refike Sulçefsi yanısıra Mamuşa Anadolu İlköğretim Okulu Müdürü Milazim Mazrek ve Kosova Türk Öğretmenler Derneği Başkanı Erol Kala da birer konuşma yaptılar.

Merhum öğretmen Abdullah Çarıkçı’nın oğlu Turgay Çarıkçı’nın yaptığı konuşma ise salonda duygu dolu anların yaşanmasına neden oldu. Turgay Çarıkçı konuşmasında, “Hayatımda gördüğüm en güçlü ve başı dik insandı. Kendisi, ben liseye başlayana kadar babamdı. Liseye başladığımda öğretmenin de oldu. Orada, Abdullah Çarıkçı’nın kim olduğunu anladım. Ve orada sadece üç oğlu olmadığını, yüzlerce evladı olduğunu gördüm. Bir öğrencisi mezun olduğunda kendi evladı mezun olmuş gibi sevinirdi. Tek bir gayesi vardı, Türk gençleri cahil kalmasın, okusun ve bu ülkeleye yararlı insanlar olsunlar” ifadelerine yer verdi.

Turgay Çarıkçı ayrıca, rahmetli babasının yıllarca biriktirdiği kitapları bağışlayacaklarını ve adını bu şekilde yaşatacaklarını da açıkladı.

Onlarca nesil yetiştiren ve 36 yıl Türkçe eğitime emek veren merhum emekli öğretmen Abdullah Çarıkçı, geride bıraktığımız Salı günü 70 yaşında hayata gözlerini yumdu./kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

YILIN SANATÇISI BELLİ OLDU

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomholiganbet girişOnwinholiganbetonwinonwin girişbets10 girişjojobet