a
b

b

b
b

NEDEN BU ÖDÜL?

b

“Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği’nin  benim yaşamımdaki yeri hep çok özel oldu.

14-15 yaşlarımda onun kapısından adımladım. Şiirimle, sazımla, ud’umla, yöneticiliğimle, tabii ki niceleriyle birlikte, elimden geleni vermeye çalıştım. Ve hala bu ortamda olmaktan büyük bir haz alıyorsam demek ki aramızdaki bu aşk öyle sıradan bir aşk değil.

Bu derneğin eşiğinden yüzlerce sanatsever adımladı. Değişik kollarda katkısını sundu. Tüm bu çalışmalar deyim yerindeyse amatör yürekle gerçekleşti, gerçekleşmeye devam ediyor.

“Doğru Yol TKSD bir ekoldür. Bir enstitüdür, bir üniversitedir. Binlerce konser, yüzü aşkın festival, turne. Onlarca plak. Radyo, Tv yayınları. Edebiyat dergileri. Bir yazımda dediğim gibi, Prizrenli olup da, kültür sanat, hatta bilimsel alanda bir yerlere gelmişse, bir başarı sağlamışsa, bunun özünde “Doğru Yol” kıvılcımı kaçınılmazdır.

Bu yüzden bu dernekte olmaktan hep gurur duydum. Bu ortamda hiçbir beklenti olmadan; çalışan, hizmet veren, koşturanlara hep özel bir saygı duydum. Onlar ki gençliklerini, hatta ömürlerini bu derneğin ayakta kalabilmesi için verenlerdi. Hepsine minnettarım. Hayatta olmayanları tek tek rahmetle, saygıyla anıyorum.

Uluslararası Süleyman Brina Balkanlar Türk Kültürü Hizmet Ödülleri 25 Yaşında

Merhum Süleyman Brina, bu toprakların yetiştirdiği ender aydınlarındandı. Bizler  onu Türklerin  lideri  olarak görmüştük. Gerçekten halis bir Türk’tü. Milli duygularından bir milim geri adım atmayan, ancak diğer halklara sonsuz saygı duyan, evrensel bir görüşe sahipti. Kosova’da ve daha geniş çevrede üst düzey bir siyasetçi olmayı başarmıştı. “Tan” gazetesinin kurucularından ve ilk müdür ve sorumlu yazarıydı. Kosova düzeyinden bir kadro oluşturarak Tan gazetesini başarıyla yönetmişti. Gençlere hep inandı, onları kolladı, her fırsatta onlara destek sundu. “Doğru Yol TKSD yeni kolların açılmasında gençlerin yanında durdu, cesaretlendirdi. “Doğru Yol” dergisini ve daha geçlerde Esin olarak yayın hayatına devam eden derginin yayınlanması için katkısını hep sundu.

Merhum Süleyman Brina Türk’tü, Türkçeyi çok sevdi, Türkçe eğitiminin daha kaliteli olması için çaba harcadı. “Doğru Yol” derneğine sevgisi büyüktü. Saf bir sevgiydi onunki. Siyasette bir yerlere varmışsa, kendi yeteneği sayesinde varmıştı. Tüm bu özelliklere sahip olduğu için de bir tek Türklerden yana değil, diğer haklardan da sevilen bir siyasetçi, eğitimci, kültür işçisiydi.

Eşinin bir görüşünü buraya aktarmak istiyorum. Eşi Meserret Brina diyordu ki:

“Süleyman,yöneticiydi, makamını kötüye kullanıp mal mülk edinmedi. Toplumda saygınlığı vardı, saygınlığını kullanıp kendine özel çıkarlar edinmedi. İşsiz  kaldı, kimseyi suçlamadı. Yaptıklarından hiçbir zaman pişman olmadı. O Prizren’in Sülo’su oldu…”

Evet, bizler “Doğru Yol” derneği olarak bu yüzden bu ödülü başlattık. Gelecek kuşaklar da bu topraklarda nasıl ayakta kalınır, bir dil, bir kültür nasıl sevilir, nasıl savunulur diye, örnek alsın.

Uluslararası Süleyman Brina Balkanlar Türk Kültürü Hizmet Ödülü bu yıl 25 yaşında. Tüm bu yıllar ödülün seçici kurul başkanlığını yaptım. Seçici kurulda yer alan arkadaşlarla birlikte elimizden geldiğince öncelikle Balkanlarda Türkçenin yaşatılmasına katkı sunanlara bir “vefa borcu” anlamında ödüller verdik. Süleyman Abi’nin çok yönlü bir kişiliği vardı. Bu gerçekten hareket ederek değişik alanlarda; Eğitim, kültür, sanat, edebiyat ağırlıklı olmak üzere ödüller hak edenlere ulaştı. Zamanla bu ödül Türk dünyasına  da uzandı. Öyleki Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan, Çuvaşistan’daki yukarda az önce saydığımız alanlarda kimi değerli şahsiyetlere ödüller dağıtıldı.

Umarım ve dilerim ki bundan böyle de “Doğru Yol” TKSD tarafından bu ödül yaşatılır ve hak edenlere verilmeye devam eder.

Zeynel Beksaç

 

 

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

HAKSIZLIK YAPANIN, HAK DAĞITMASI…

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomholiganbet girişOnwinholiganbetonwinonwin girişbets10 giriş