Kosova’da -başta siyasi partiler tarafından olmak üzere- halkla ilişkiler ve pazarlamaya milyonlarca avro harcanıyor ve uzmanlar ve vatandaşlar bu yüksek maliyetli çabaların etkinlik ve şeffaflığını sorguluyor.
Siyasi süreçte şeffaflığı ve güvenilirliği artırmaya çalışan Kosova Demokrasi Enstitüsü’ne göre, partiler 2010 genel seçimlerinde 3 milyon avrodan fazla para harcadı. Başbakan Haşim Taçi’nin Demokrat Parti’si 1,04 milyon avro harcarken, Kosova Demokrat Birliği 608 bin avro, Yeni Kosova İttifakı ise 553 bin avro harcadı.
Demokrat PartiWnin kampanya harcamalarına ilişkin yasal sınırı aşmasına karşın, bunun cezası partilerin sınırın üstündeki bütün paraları iade etmesinden ibaret. Partilerin Merkez Seçim Komisyonu’na kampanya harcamalarıyla ilgili raporlar sunmaları gerekse de, enstitünün program müdürlerinden Marita Mustafa, bu raporların yeterli şeffaflık sağlamadığını söylüyor.
SETimes’a konuşan Mustafa, “Kampanyalara harcanan muazzam miktarlardaki paralara rağmen, hâlâ paralarının kaynağını ve bu paraların kullanılma şekillerini kanıtlayamıyorlar.” diyor.
Kosova Merkez Seçim Komisyonu sözcüsü Fehmi Ajvazi SETimes’a verdiği demeçte, seçim yasalarının siyasi partilere 2010 kampanyasında kayıtlı seçmen başına 50 sent harcama izni verdiğini söylüyor. Buna karşın, partilerin aynı miktarda harcama yapmasına izin verildiği 2007 parlamento seçimlerinde, Demokrat Parti 657 bin avro harcamıştı. Yeni Kosova İttifakı ise 2010 yılında 2007’ye kıyasla 270 bin avro fazla harcadı.
Siyasi harcamalardaki artış, bütün vatandaşlara üzüntü kaynağı olan küresel ekonomik kriz ortamında meydana geldi. Kosova merkezli Koha Ditore gazetesi bu haftaki haberinde, 2013 yılında parlamentodaki partiler için vergi ödeyenlerin paralarıyla oluşturulan bütçenin, 2012 yılından 1,8 milyon artışla 4,2 milyon avro olacağı bildiriliyor.
Priştine’de yaşayan Arta Begu, “Partiler her zaman çok para harcıyor, bağışçıları var, onlarla bağlantıları olan ve onları besleyen insanlar, iş adamları var.” diyerek şöyle devam ediyor: “Krizi siyasi partiler hissetmiyor, halk hissediyor.”
Pazarlama sektöründeki şeffaflık siyasetle sınırlı değil.
Kosova’daki en büyük halkla ilişkiler ve pazarlama firmalarından birisi olan Ogilvy’nin eş kurucusu ve kreatif direktörü Fisnik İsmali, ne kamu ne de özel sektör kampanyalarında pek fazla şeffaflık olmadığını söylüyor.
İsmali, ajansların üç veya dört tane uzun vadeli sözleşme üzerinde çalışırken 500 bin avro kazanabileceğini ve yine de hesaplı kalabileceğini söylüyor./setimes/
KOSOVA’DA ULUSLARARASI GÜREŞ TURNUVASI BAŞLADI
TİKA, SIRBİSTAN’DA BİR LİSE YURDUNUN MUTFAK EKİPMANLARINI YENİLEDİ
YUNANİSTAN, YEREL SEÇİM SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRMEYE HAZIRLANIYOR
İSTANBUL’DA 6,2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM
SANTORİNİ’DE GERGİN BEKLEYİŞ: “ADA SULARA GÖMÜLEBİLİR”
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.