a
b

b

b
b

TÜRK MİLLETVEKİLLERİ ENDİŞELİ

b

Denetimli Bağımsızlığın onaylandığı olağanüstü meclis toplantısında birer konuşma yapan Kosova Demokratik Türk Partisi KDTP milletvekilleri Enis Kervan ve Fikrim Damka, kararı desteklediklerini belirttiler.

Kervan,  “Bugün, çok anlamlı ve tarihi bir gündemle bir aradayız. Kosova Türklerini temsil eden, Kosova Cumhuriyeti bağımsızlık Deklarasyonunu imzalayan ve bu sürece katkı sunan bir milletvekili olarak “denetimli bağımsızlığa” son verilmesinin zamanı olduğu düşüncesindeyim” ifadelerini kullandı.

Kervan konuşmasına şöyle devam etti, “Anayasanın 64. maddesinin ikinci fıkrası gereğince Meclis seçimlerinde her topluluk için en az sayıda sandalyeye sahip olmalarının güvenceye bağlandığın belirten Kervan,  her topluluk için güvenceye bağlanan sayıdan az sandalye kazanılmışsa topluluklar adına yirmi sandalyenin  güvenceye bağlandığı belirtti. Anayasanın XIV kısmını içeren geçici hükümler bölümünün 148. Maddesi, Kosova Meclisi ile ilgili “geçici hükümleri düzenlemektedir. Denetimli bağımsızlıkla birlilkte “anayasadaki geçici hükümlerin” de sona ereceğinin de bilincindeyiz. Kosova Türkleri olarak, Kosova’nın yapıcı unsuru olarak denetimli bağımsızlığın sonlandırılmasından yana olduğumuzu belirtirken bu süreçte tüm uluslararası faktörlerin sundukları desteklerine de Türk topluluğu adına teşekkürlerimi sunarım. Anayasanın geçici hükümleri bölümünde sözünü ettiğimiz haklarımızın, 148. madde gereğince parlamentodaki garanti ve seçimle elde edilen ilave milletvekili sandalye temsilimizin tamamen sürekli olması gereğini bir daha vurguluyor bu konudaki tavrımızı da bu fırsatla yansıtmış olduğumu belirtiyor bu tamlamalarla oylanacak olan rezulüsyonu-kararı desteklediğimi ifade diyorum.”

Milletvekili Damka ise,  “Uluslararsı  Sivil Ofisin bugüne kadar yerine getirmemiş ,Kosova’nın geniş kapsamlı çözüm öneri kapsamında   görevlerini tamamlamak amacıyla Kosova Hükümeti, muhalefet ve diğer Kosova kurumlarına sıkı bir disiplinli çalışma gereğinin olduğunu görmekteyim. Bu görevler içerisinde  , gözlemlenen bağımsızlığın sona ermesi için gerekli olan ademi merkeziyetçilik, topluluk hakları, kültürel miras gibi konuların halen yasalarda var olmasına karşın Hükümet tarafından uygulanmadığını açıkça ifade edebilirim.  Uluslararası sivil ofisin  görevi ve gözlemlenen bağımsızlığın sonlandırılmasına ilişkin gerekli olan Kosova Anayasası ve ilgili temel mevzuatta yapılacak değişiklik paketini bildiğiniz gibi uluslararası yürütme grubu  onaylamıştır.  Mecliste gerekli değişikliklerin kabul edilmesi ve ICR (Uluslararası Sivil Temsilci) tarafından onaylanması için, işbirliği çerçevesinde ve yapıcı anlamda çalışmaları için Kosova Hükümeti, siyasi partiler ve diğer ilgili kurumlarla işbirliği içerisinde çalışacağımızdan  emin olabilirsiniz. Fakat  Anayasa ülkenin bir bağımsız, egemen, çok-etnikli demokrasi olarak sürekli gelişimini temin eden, Kosova Cumhuriyeti için yegane kapsayıcı bir yasal çerçeve olarak kalması şarttır.

Bu anayasada öngörülen topluluk haklarının bundan böyle de korunması gerekliliğinin altını çizmek istiyorum. Kosova Hükümeti 2012 yılında tüm ödevini eksiksiz yerine getirmeli, Topluluk haklarının sadece yasada değil ama uygulamada da görmek arzusundayız ve ben inanıyorum ki Kosova hükümeti Türk topluluğu ile ortaklaşa adımlar atacağını ve Kosova Cumhuriyeti uluslararası topluluk denetim ve gözleminden bağımsız hareket edebilme fırsatını yakalayacaktır. Uluslararası yürütme grubu yılın ilerleyen dönemlerinde tekrar bir araya gelecek ve yeterli ilerlemelerin kaydedilmesi durumunda, gözlemlenen bağımsızlığın sonlandırılması ve Uluslararası Sivil ofisin in kapatılmasına ilişkin zaman çizelgesini onaylayacaktır.

Meclis tarafından hazırlanan önergede bizlerin sözü z ettiğim hakların da yer almasının umut ederek bu çalışmaları da desteğimiz devam edecektir” dedi./kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

DENETİMLİ BAĞIMSIZLIĞIN TAMAMLANMASI KARARI ONAYLANDI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomholiganbet girişOnwinholiganbetonwinonwin girişbets10 girişjojobet