a
b

b

b
b

VIÇITIRIN KALESİ’NDE TARİHE SAYGI SANATA VEFA!

b

Vıçıtırınlı usta fotoğraf sanatçısı ve şair, “Nesim Abeja” olarak tanınan Nesim İspahiu’nun sanatının 80. yılı anısına, Vıçıtırın’ın tarihi kalesinde anlamlı bir program gerçekleştirildi. Geçmişten bugüne uzanan bir bellek, onun objektifi ve dizeleriyle yeniden yaşandı.


Programa, Vıçıtırın Belediye Başkanı Ferit İdrizi, belediye müdürleri, T.C. Priştine Büyükelçiliği Kültür Müşaviri Prof. Dr. Ahmet Sacit Açıkgözoğlu, Eğitim Müşaviri Veysel Erdel, Kosova Maarif Okulları Koordinatörü Nedim Asllan, Kosova Yunus Emre Enstitüleri Koordinatörü Ramazan Yılmaz, ayrıca belediye ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.


Program, Vıçıtırın Belediye Başkanı Ferit İdrizi ve Kosova Yunus Emre Enstitüleri Koordinatörü Ramazan Yılmaz’ın konuşmalarıyla başladı. Ardından, Nesim İspahiu’nun hayatı ve sanatsal yolculuğunu anlatan kısa belgesel gösterimi gerçekleştirildi.
Program kapsamında Arnavutça şiirlerinden derlenen ve Dr. Taner Güçlütürk tarafından Türkçeye kazandırılan “Dizenin Tadı” adlı şiir kitabının tanıtımı yapıldı.
Kitap tanıtımı panelinde, Vıçıtırın Müzesi Müdiresi Sayın Shukrane Begu, Vıçıtırın Belediyesi Kültür Spor ve Gençlik Müdürü Izet Miftari ve Türkolog, yazar aynı zamanda kitabın çevirmeni olan Dr. Taner Güçlütürk Nesim İspahiu’nun yaşamı, eserleri ve kültürel mirasımıza katkıları hakkında kapsamlı değerlendirmelerde bulundu.
Program, “Benim Vıçıtırnım” başlıklı kişisel fotoğraf sergisi ile taçlandı. Nesim Abeja’nın arşivinden özenle seçilen 40 fotoğraf, özel olarak basılan bir katalogda yer aldı.
Yoğun katılım, içten duygular ve kültürel hafızamıza kazınacak anlarla dolu bu özel gün, organizasyonda emeği geçen taraflara plaket takdimi ve tüm katılımcıların bir araya geldiği aile fotoğrafı ile son buldu.

 

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

ELEKTRİĞE YÜZDE 16.1 ZAM

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomholiganbet girişOnwinholiganbetonwinonwin girişbets10 giriş