a
" alt="b">
" alt="b">

2024 NÜFUS SAYIMI PROJESİ HAKKINDA VATANDAŞLARIN BİLMESİ GEREKENLER

Vatandaşların Nüfus Sayımı hakkında daha iyi biligişlendirilmeleri ve ana alanlardaki bazı daha spesifik ayrıntılara iyi hazırlanabilmelerini sağlamak amacıyla aşağıda vatandaşlara yönelik bazı açıklamalar yer almaktadır. Bu bilgi, sürecin mümkün olduğu kadar açık ve kapsamlı hale getirilmesine yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

Nüfus Sayımının Amacı

Nüfus sayımı, demografik değişikliklerin anlaşılmasına, okul ve hastane gibi kamu hizmetlerinin planlanmasına, belediyelerden farklı hizmetlerin sağlanmasına, ulaşıma, bütçe tahsislerine, tahsislerine ve Bir bölgedeki veya belediyedeki devlet personelinin sınırlamalarının yanı sıra geleceğe yönelik planlama. Toplumların ve milletin geleceğini şekillendirmek için gereklidir. Doğru bir Nüfus Sayımı, devlet fonlarının adil bir şekilde temsil edilmesini ve dağıtılmasını sağlar.

Nüfus Sayımının Tarihi ve Süresi

Nüfus Sayımı 05 Nisan’da başlıyor ve 17 Mayıs 2024’te bitmesi bekleniyor. Nüfus Sayımı yetkilisi yerleşim yerlerinizi ve daha fazla daire/evi ziyaret ederek broşür, bilgi mektubu gibi materyaller dağıtacak ve sizi Nüfus Sayım Alanı’yla tanıştıracaktır. Bu süre zarfında herhangi bir hane ile görüşme yapılabilir. 10 Nisan 2024’ten itibaren genel kayıt başlayacaktır.

Nüfus sayımı sürecine nasıl katılınır?

Şahsen: Mülakat, katılımcının (vatandaşın) ikametgahının/evinin yakınında veya ikametgahında yapılmalıdır. Mülakat apartmanda/evde, girişte, koridorda, apartmanın/evin yakınındaki bir barda, varsa bahçe, teras, balkon veya benzeri yerlerde yapılabilir.

Mülakat ne kadar sürer?

Mülakatın süresi aile fertlerinin sayısına göre değişir. Hane halkı, yaş ve cinsiyet açısından bakıldığında, 4 kişilik bir hanede görüşmenin yaklaşık 30 dakika sürmesi beklenmektedir.

Verileri kim verir?

Verilerin, eğer yetişkin (16 yaş üstü) her bir üyeden alınması tavsiye edilmektedir. Görüşme sırasında oradalar. Diğer durumlarda haneden bir kişi veri sağlayabilir.

Mülakat nasıl yapılır?

Görüşme yüz yüze yapılır. Kayıt cihazı tanıtıldıktan sonra Kaydın amacı ve nelerin kaydedileceği hakkında bilgi verilir, yer belirlenir ve görüşme yapılır.

Veriler hangi ekipmanlarla toplanır?

Veriler tabletler aracılığıyla toplanıyor.

Soruların hangi şekilde cevaplandığına erişim sağlayabilir miyim?

Soruların doldurulması sırasında katılımcı (vatandaş) başvuruda yer alan tüm alanların nasıl doldurulduğunu görebilir ve verdiği her cevabı görebilir.

Kayıt memurunu nasıl tanıyabilirz?

Kayıt memurların üzerinde kayıt memuru olduğuna dair bir yelek, çanta , kimlik kartı ve yetki belgesi olacak.

Nüfüs sayımında talep edilen bilgiler

Kayıt esnasında sorulan  sorular ReKos 2024’te de uygulanmaktadır. Soru formları  UNECE  ve Eurostat’ın önerileri de dahil olmak üzere uluslararası önerilerle uyumludur. Kayıt formları  Kosova istatistik Ajansı’nın  web sitesinde yayınlanmakta ve her vatandaşın sorulacak sorulara erişimi bulunmaktadır. Nüfus sayımı ile ilgili daha detaylı bilgilere  ulaşmak ve bilgi almak için lütfen Kosova İstatistik Ajansı’nın internet sitesini ziyaret ediniz: https://ask.rks-gov.net/Rekos.

Kimler katıylanabilir?

Kosova’da ilamet eden tüm vatandaşlar 5 Nisan’dan itibaren 17 Mayıs 2024 tarihine kadar kaydını yaptırabilir.

Daha sonra, Kosova İstatistik Ajansı  olağan yerleşik nüfus kriterine dayanarak, yerleşik ve yerleşik olmayan kişileri sınıflandıracaktır (Bu süre zarfında kayıt yaptıran belirli sayıda kişi olabilir, ancak kimler olabilir: turistler, diğer ülkelerden geçici olarak çalışanlar, ziyaret, başta diğer ülkelerden olmak üzere herhangi bir kültürel veya genelde yabancı ülklerden gelen sporcular)

Diasporanın kaydı

Kosova’da doğan veya Kosova kökenli olan, ancak 12 aydan fazla bir süre Kosova dışında yaşayan (ikamet ettiği  yerleşik ülkeler) nüfus, nüfus sayımı boyunca çevrimiçi başvuru yoluyla kaydedilir (www. ediaspora.rks-gov.net)

Mülakat hangi dilde yapılır

Mülakat, toplulukların konuştuğu dilde yapılır. ReKos 2024’te dil programı /uygulamada soruların yapılabileceği  diller şunlardır: Arnavutça, Sırpça, İngilizce ve Türkçe.

Gerekli belgeler

Soru formlarında  gerekli olan bazı cevapların doğrulanması için örneğin mülkiyet, kira, adresin doğrulanması nya da gelirlerin bildirilmesi gibi soruların cevaplanması  için herhangi bir belgeye gerek yoktur. Mülakat sırasında her aile üyesinin kişisel numarasını önceden hazırlamak (çıktısı) iyi olur. Kişisel numara pasaport, kimlik kartı ve ayrıca doğum belgesinde (özet eKos’tan ücretsiz olarak indirilebilir) yer almaktadır.

Eksiksiz ve doğru veriler sunulmalı mı?

Tüm alanlar için soru formlarında istenen verilerin doldurulması zorunludur ve 08/L-114 Sayılı Nüfus Kayıt Yasası  uyarınca verilerin doğru olması gerekir, çünkü bu veriler  başka kaynaklarca da doğrulanacaktır ve her türlü uyumsuzluk ortaya çıkar ve zezanın bir kısmıdır. Doğru bilgi vermemek ceza gerektiren bir suçtur ve cezası 30 Euro  ile 2 bin  Euro  arasında değişen cezaya çarptırılır.

Hangi soruları cevaplamayabilirim ?

Etnik köken, din ve konuştuğunuz dil ile ilgili sorulara cevap veremeyebilirsiniz ve bunun cezası olmaz.

Cezalar Gizlilik ve Gizlilik

Kişisel verileriniz Nüfus Sayım Yasası, Resmi İstatistik Yasası  ve Kişisel Verilerin Korunması Yasası kapsamında korunmaktadır. Veriler anonimleştirilecek ve sadece istatistiksel analiz amacıyla kullanılacaktır.

Yasal Yükümlülükler

Nüfus sayımına katılım yasa ile  zorunludur. Kayıt olamyı reddetmeniz kişi başı 30 Euro – 2 bin Euro  tutarında cezaya çarptırılabileceğiniz anlamına gelir.

1 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

T.C PRİŞTİNE BÜYÜKELÇİLİĞİ DİN HİZMETLERİ MÜŞAVİRİ ALBAYRAK’TAN KADİR GECESİ MESAJI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............