a
" alt="b">
" alt="b">

25 YIL RUMELİ’DE TÜRKÇEM’LE VAROLMAK…

Türkçem dergisi Kosova savaşı patlak vermeden 2 ay önce
yani 1999 yılının Ocak ayında günyüzü gördü.
Tan çerçevesinde çıkan Kuş dergisinin maziye karışması ardından Kosova’da Türk dili üzere öğrenimlerini gören ilköğretim öğrencilerini bir çocuk dergisinden mahrum bırakmamak Türkçem dergisinin okura ulaşmasının başlıca nedenlerinden biri oldu. İşte o ilk duyulan sevinç ardından 25 yıl geçmesine rağmen o duygu, o kıvanç hiç eksilmedi, tam aksine giderek büyüdü. Her sayı bir başka duygu, bir başka macera, bir başka mutluluk oldu, olmaya devam etmekte.
Türkçem yayın hayatına başlarken yine öncelikli amaçlarımızdan biri de her şeyden önce çocuklara edebiyatı sevdirmek; yazıya, şiire, öyküye, resim çizmeye gönül vermelerini, bunu yaparken de özgüven kazanmalarında olanaklar çerçevesinde katkı
sunabilmekti. Bir diğer kaygı da, Kosova, Makedonya ve Balkanlarağırlıklı olmak üzere yaratılan edebiyatı ve özellikle çocuk edebiyatını gündemde tutabilmekti.
Öte yandan yardımcı ders kitaplarının nerdeyse hiç olmayışını göz önünde bulundurarak bu konuda da yine olanaklar çerçevesinde tüm bu yıllar içerisinde bir nebze olsun boşluğun doldurulmasına özen gösterildi.
Türkçem, Türk halkının değerlerini sayfalarına taşımayı her zaman öncelik tanıdı. Destanlarımıza, Türk büyüklerine, niceki; Kaşgarlı Mahmut, Dedem Korkut, Ahmet Yesevi, Mevlâna, Gaspıralı İsmail ve daha nicelerine yer vermiş, değişik yıldönümleri nedeniyle dergiye kapak yapmıştır.Türkçem dergisi, bu topraklarda yaşatılan kültür sanat olaylarına tadımlık halinde de olsa yer vermiş, Çanakkale savaşları her yıl anılmış, bu topraklarda yayınlanan Türkçe edebiyat kitapları değişik fırsatlarla okurlara tanıtılmış, değişik alanlarda verilen çabalar hiçbir şekilde göz ardı edilmemiştir.
Gelenek göreneklerimiz, bize özgü tarihi mimarimiz, yok olan Osmanlı mimarisi Türkçem dergisi sayfalarında yer almış, öğrencilerimizin, okurların dikkatine sunulmuştur.
Öte yandan Türkçem dergisi çıkmaya başladığı 1999 yılından bu yana çocuk edebiyatına katkısı geçenlere yılın ödülünü vermekte. Ödüle sahip çıkanlar arasında bu topraklarda yaratılan özgün edebiyatın çınarlarından olan ve hayata gözlerini yuman Fahri Kaya, İlhami Emin ve Nusret Dişo Ülkü de bulunmaktadır…Bunun yanı sıra hayatta olan değerlerimizden Prof. Dr. Nimetullah Hafız, Enver Baki, İskender Muzbeg, Avni Engüllü ve Arif Bozacı da sözkonusu ödülün sahibi olmuşlardır.
Sözü Türkçem Dergisi yılın ödülüne bağlamışken, vurgulanması gerekir ki, bu ödül Kosova ve Makedonya’daki edebiyatçılar dışında ağırlıklı Türkiye olmak üzere; Azerbaycan, Kırım, Çuvaşistan, Özbekistan, Tataristan,Gagauzya ve İran’lı ünlü yazarlara da verilmiştir.
Türkçem dergisi sayfalarında özellikle Kosova’da yaşayıp yaratan diğer halkların edebiyatlarından da örneklere yer vermekte. Daha bir kaynaşalım, birbirimizi daha bir tanıyalım diye…
Bugün Türkçem dergisi 253’üncü sayıya ulaşmış bulunuyor. Bu fırsatla da öncelikle öğrenci ve öğretmenlere
teşekkürü borç biliriz. Yazar şair dostlara, Türkçenin yaşatıldığı geniş coğrafyadan yaratıcılara Türkçem dergisine sahip çıktıkları için minnettarlığımızı belirtmek isterim.
Değerli okurlarımız, Türkçem dergisini, yaratıcı dostlarla eksisiyle artısıyla 25 yıla taşıdık…Şimdilik hedefimiz 300. sayı…
Umarız bunu da bir gün kutlarız. Öyle ki Kosova’da Türkçe’nin yaşatılmasını, onurlu duruşunu, kaygı edinen Türkçem’in ömrü daha nice yıllar sürmüş olur…
Zeynel Beksaç

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

PRİŞTİNE’DE ŞEHİR İÇİ OTOBÜSLERE Wİ-Fİ GELİYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............