a
" alt="b">
" alt="b">

PRİŞTİNE’DE İLGİ UYANDIRAN OSMANLI ESERLERİ SERGİSİ

Priştine’nin Ulusal Müzesinde bu akşam “Bir Balkan Hikayesi” projesi kapsamında Osmanlı kültürel mirası eserlerinin yer aldığı fotoğraf sergisi açıldı. Geçen yıl Prizren’de açılan ve iki hafta süresince büyük ilgi görmesi üzerine  sergi  Priştine’de de açıldı.

Sergi açılışında Türkiye’nin  Priştine Büyükelçisi Songül Ozan ve Kosova Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri Müdürü Sadullah Yılmaz da hazır bulundu.

AB tarafından desteklenen projeyi taşıyıcısı Goethe Enstitüsü olan ve Kosova partneri Ec Ma Ndryshe sivil toplum kuruluşunun girişimiyle hazırlanan “Bir Balkan Hikayesi” projesi kapsamında Osmanlı kültürel mirası eserleri sergisinde Kosova, Sırbistan, Makedonya, Arnavutluk ve Yunanistan olmak üzere beş Balkan ülkesinden 50 kadar fotoğraf yer aldı.

Sergi açılışında konukları selamlayan “Ec Ma Ndryshe” sivil toplum kuruluş yöneticisi Hajrullah Çeku, iki yıl önce başlayan bu projenin amacının Balkan tarihini yansıtmak, etnik ve dini birliktelik esaslarına dayanarak ortak tarih duygularını tanıtmak ve kültürel mirasın korunması olduğunu söyledi.

Çeku, Atina, Prizren, Belgrat, Üsküp ve Tiran’dan 5 fotoğrafçının yer aldığı fotoğraf çalışmalarında Osmanlı kültürel mirasının sunulduğunu, bu fotoğrafların bu değerlerin bir belgesini oluşturduğunu ve sergi ile bu gibi tarihi ile kültürel mirasın yok edilmemesine çağrının yapıldığını ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti Priştine Büyükelçisi Songül Ozan da Balkan ülkelerinden pek çok Osmanlı mirası olan mekan fotoğraflarının yer aldığı bu anlamlı serginin açılışını selamlayarak, yüzyıllarca Balkanlarda değişik kültürlerin, dinlerin, milletlerin nasıl bir arada güzel yaşadıklarını ve güzel eserler meydana getirdiklerini gösteren bir sergi olduğunu belirtti.

Büyükelçi Ozan, bu sergiyi açan Kosova ve Avrupa Komisyonuna, Osmanlı mirasına gösterdikleri bu önem ve değerden dolayı teşekkür etti.

Her bir fotoğraf incelendiğinde, çok ince ve güzel sanat eserlerinin söz konusu olduğunu, yaşanmış mekanlar, dini ibadet yerleri, köprüler, medreseler, evler, konakların yer aldığını konuşmasında söyleyen Ozan, bizim bugün Balkanlarda ihtiyaç duyduğumuz birlikte, barış içinde yaşama, karşılıklı toleransı çok güzel simgeleyen bir sergi olduğunun altını çizdi.

Kosova Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri Müdürü Sadullah Yılmaz da görevine yeni başladığı Kosova gibi güzel memlekette böyle anlamlı bir sergiye katılmaktan yaşadığı heyecanı dile getirerek, sergiyi düzenleyenler, en büyük ihtiyaç olan dostluk köprüsünü tekrar canlandıranlara teşekkür etti.

Priştine Ulusal Müzesinde Osmanlı kültürel mirası eserlerinin yer aldığı fotoğraf sergisi bir hafta açık kalacak./kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

“KOSOVA İÇİN İYİMSER OLMA NEDENİMİZ VAR”

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............