a
" alt="b">
" alt="b">

ARNAVUTLUK’TA “BALKANLAR’DA TÜRK EDEBİYATI TARİHİ” KİTABI TANITILDI

Arnavutluk’ta, Türkiye Maarif Vakfına bağlı Tiran New York Üniversitesi’nin (UNYT) yayınevi olan UNYT Press ve UNYT Balkan Araştırmaları Merkezi tarafından “Balkanlar’da Türk Edebiyatı Tarihi” kitabının tanıtımı yapıldı.

Prof. Dr. Mustafa İsen ve Prof. Dr. Tuba Durmuş tarafından kaleme alınan kitabın tanıtımına Türkiye’nin Tiran Büyükelçiliğiyle ülkedeki Türk kurum ve kuruluşların temsilcileri, araştırmacılar ve öğrenciler katıldı.

Türkiye Maarif Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Türkben, burada yaptığı konuşmada, kurum olarak 67 ülkede faaliyet gösterdiklerini, Türkiye’nin eğitimde uluslararası alanda dünyaya açılan kapısı olarak çalışmalarını yürüttüklerini söyledi.

Bu faaliyetin kendileri için “özel ve biricik” olan UNYT’de düzenlenmesini kıymetli bulduğunu dile getiren Türkben, Balkanların Türkiye için birçok alanda birliktelik bağlamında çok kıymetli bir coğrafya olduğunu vurguladı.

Türkben, Balkanlar’da Türk Edebiyatı Tarihi kitabının çok kıymetli olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin Tiran Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Metin Bulut da çok önemli bir girişimin parçası olmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Bulut, “Bu güzel eser gönül coğrafyamız için de ciddi bir bütünleşme vesilesi yaratacaktır. Hem kamu diplomasimize hem buradaki gönül coğrafyasında olan faaliyetlerimize çok ciddi bir katkı sunduğunuzu, çok ciddi bir hizmette bulunduğunuzu özellikle vurgulamak isterim.” diye konuştu.

UNYT Balkan Araştırmaları Merkezi Temsilcisi Doç. Dr. Lindita Xhanari Latifi ise Balkanlar’ın zengin kültürel ve edebiyat tarihine sahip bir yer olduğunu, Türk edebiyatının da bu tarihin içinde yer aldığını kaydetti.

Kitapta yazarların Türk edebiyatının Balkanlar’daki yolculuğunu dikkatle ortaya çıkarıp analiz ettiklerini aktaran Latifi, “Yazarlar, arşiv kaynaklarını kullanarak Balkanlar’daki Türk edebiyatı tarihine yeni bir boyut ve daha kapsamlı bir genel bakış getiriyorlar.” değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, kitabın yazarları İsen ve Durmuş, kitap üzerine bir söyleşi yaptı.

/AA/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

RİFAT JASHARİ, PREKAZ KULESİNDE DEVLET ERKANINI KABUL ETTİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............