a
" alt="b">
" alt="b">

BALTAM’IN 29. SAYISI OKUYUCUYA ULAŞTI

Merkezi Prizren’de bulunan BALTAM-Balkan Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nin çıkardığı “Türklük Bilgisi” Dergisi emin adımlarla 15 yayın yılına ilerliyor. Yılda iki defa yayınlanan derginin 2018 Eylül ayı 29. Sayısı hafta içerisinde basımdan çıktı. 300 sayfadan oluşan derginin yeni sayısında yine birbirinden ilginç, özgün ve yeni bilimsel araştırma ve makalelere yer verilmiş.

Tarih bölümünde, Meltem Aşıkferki “Alevi ve Bektaşi İnanışlarında Eskiçağ İzleri”, Nimetullah Hafız “BALTAM Kitaplığında Kosova’da Balkan Savaşları vve Göçler İle İlgili Kaynaklara Genel Bir Bakış”, Mahmut Çelik –Ümit Süleymanı ortak imzasıyla “Makedonya’da Bektaşilik Tarikatının İzleri”, Nimetullah Hafız “İsmail Kemal (Qemali) Biyografisi İle İlgili Bazı Sorunlar, Tacida Hafız “Blagay (Bosna Hersek)’te Sarı Saltık Türbesi” başlıklı konuları ele alıyor.

Dil bölümünde Mariya Leontik “Zamirler” konusuna değinirken, yazın bölümünde Nail Tan “Berceste Aynasında Kağızmalı Hıfzi’nin Şiirleri”, eğitim bölümünde Sümeyra Cenoları “Kosova ve Türkiye’de Okutulan Yurttaşlık Eğitim Dersi 6.,7., 8. ve 9. Sınıf Ders Kitaplarının Program, İçerik ve Kapsam Yönünden Karşılaştırılması” gibi konuları incelemektedir.

Halkbilimi bölümünde Hayrettin İvgin “Ahemt Kutsi Tecer’in Türk Halk Kültürü, Halk Edebiyatı ve Aşık Edebiyatı İle İlgili Çalışmaları”, Nail Tan “Türkiye Türkçesi’nde Hal Hatır Sorma Sözleri”, anı bölümünde Nimetullah Hafız “Prof. Dr. Talat Halman Değerli Dostumuzdu”, derleme bölümünde Enver Baki “Priştine’de Unutulmaya Yüz Tutan Sözcükler” gibi konulara değinmektedir.

Yayın-değerlendirme bölümünde Ferhat Aşıkferki-Ümran Salla Aşıkferki ortak imzasıyla “Baba Rexhepi’nin (Recep Baba’nın) Amerika’da 1970 Yılında Bektaşilerle İlgili Yayınladığı Bir Eseri Üzerine Değerlendirme”, Taner Güçlütürk “BAL-TAM Yayınlarından İki Değerli Eser Daha” ve “Prof. Dr. Nimetullah Hafız’ın Hazırladığı “Şükrü Dilege Hayatı ve Eserleri” Adlı Kitabının İkinci Tıpkıbasımı Yayınlandı”, olaylar bölümünde “Balkan Araştırmaları Merkezi T.C. Kuvvetleri Komutanı Olarak Kosova’da Türk Temsil Heyeti Başkanı ve Güney Müşterek Bölgesi Birlik Komutanı Kurmay Albay İhsan Tavazar’ı Ödüllendirdi” adı makalelerine yer verilmiş.

Yitirdiklerimiz bölümünde bu sürede yaşamarını yitiren Prof. Dr. Semih Tezcan, İsmail Ahmet Çavuşev, Feyzi Halıcı, Hari Fedai, Hayriye Memoğu (Memova) Yenisoy-Süleymanoğlu’nun ebediyete intikalleri ardından yaşam ve çalışmaları, vefatleri ardından bilim dünyasınaki yankılarına yer ayrılıyor.

Derginin 29. sayısı, derginin yayın ilke ve prensipleri, ayrıca BALTAM Kütüphanesine gönderilen yayınlarla ilgili bilgilerin verildiği notlarla sona eriyor.

Uluslararası hakemli ünvanına sahip derginin baş ve sorumlu yazarlığını Prof. Dr. Nimetullah Hafız, düzeltiler Dr. Ferhat Aşıkferki, yayıncılığını Prof. Dr. Tacida Zubçeviç Hafız yapıyor. Bilim dünyasında ilgiyle takip edilen dergi, yılda iki defa olmak üzere Mart ve Eylül aylarında yayınlanıyor.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

ÖDÜLLÜ YAZARLAR, BAŞKONSOLOS ALTUNYA’NIN VERDİĞİ YEMEKTE BİR ARAYA GELDİLER

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............