a
" alt="b">
" alt="b">

DAMKA: VARLIĞIMIZI TEYİT ETMELİYİZ

Kosovaport Özel Haber

Kosova’da nüfus sayımına günler kala, bu sürecin her geçen gün biraz daha Türk toplumu için kritik ve hayati nitelikteki önemi artıyor.

Bu sürecin önemi, Türk halkının detaylı bilgilendirilmesi çalışmaları, İstatistik Ajansı’nın nüfus süreciyle ilgili Türk toplumunu etkileyebilecek eksikliklerin giderilmesi ve Türk kimliğinin beyan edilmesinin avantajları ve kaznımları hakkında Kosovaport’un konuğu Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı ve Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka ile gerçekleştirdiğimiz özel röprtajımızda konuştuk.

Kosovaport: Nüfus sayımı Türk halki için son derece kritik ve hayati bir süreç olarak değerlendiriliyor. Neden?

Damka: 5 Nisan’da başlayacak bir nüfus sayımı olacak ve 17 Mayıs’a kadar sürecek. Tarihsel sürece baktığımızda her zaman nüfus sayımları Kosova’da Türk toplumu açısından her zaman önem arzetmiştir. Bunun nedeni elbette Kosova’da varlığımızın sayının ne kadar olduğu. Kosova’da şu kadar Türk yaşıyor dememiz için bir sayının olması gerekli. Varlığımızın ne kadar olduğunu bu nüfus sayımında belli edeceğiz. Bu topraklardaki nüfusumuzun ne kadar olduğu ancak ve ancak nüfus sayımı ile belli olacaktır. O yüzden nüfus sayımı bizim için önemli. Bizim, varlığımızı teyit etmemiz gerekiyor. Eğer bizler Türk toplumu olarak Kosova’da varız diyorsak bunu ortaya koymamız gerekiyor, bunu beyan etmemiz gerekiyor. Bu nüfus sayımı anavatanımız açısından da önemli, diğer ülkeler açısından da önemli, bizzat Kosova açısından da önemli, en nihayetinde Türk toplumu açısından da önemli.

Kosovaport: Halkın nüfus sayımı hakkında bilgilendirilmesi konusunda şimdiye kadar yapılan çalışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Damka:Nüfus sayımı her 10 yılda bir yapılıyor. Ancak, 2011 yılında yapılan son sayımdan sonra 2021 yılında yapılması gereken nüfus sayımı çok farklı nedenlerden dolayı birkaç defa ertelendi. Nüfus sayımı tarihinin belli olmasıyla birlikte bizler halkı bilgilendirmeye başladık. Bu çerçevede, Prizren ve Priştine’de birer platform kurduk. Bu platformları kurmamızın asıl amacı, katılımın artması, sivil toplum kuruluşkarı (STK) ve partimizin entegre olması, bu nüfus sayımının siyaset üstü bir olay olduğunu ve tüm toplumu ilgilendirdiğini göstermekti. Bu platformlar, STK’lar ile biraraya gelerek neler yapılması gerektiğini, nasıl bir kampanya düzenleneceğini ve nasıl bir yol izleneceğini görüşüyorlar. Bu elbette, İstatistik Kurumu ile koordinasyon halinde ve kuruma kayıtlanan STK ile işbirliği içerisinde yapılıyor. Öğretmenlerle, sağlıkçılarla, STK’larla, yaptığımız toplantılar var ve burada bu kesimleri bilgilendirmeye çalışıyoruz. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, düzenlediğimiz iftarlarda halkımızı nüfus sayımı konusunda bilgilendirmeye çalışıyoruz. Süreçte nelere dikkat edilmesi gerekiyor, nüfus sayımının önemi ve milli kimlik konusunda bilgilendirme toplnatıları yaptık. Bunu hem Prizren’de, hem Mitroviça’da hem Vıçıtırın’da yaptık. Priştine’de de farklı toplantılar yapıldı. Bir seferberlik var, bu seferberliği hepimiz ortaya koyuyoruz ve Türk toplumunun diğer topluluklara göre daha iyi bilgilendirildiğini düşünüyorum.

 

Kosovaport:İstatistik Ajansı’nın Türk sayım memurları,denetimciler, Türkçe formlarla ilgili eksikliklerin ortadan kaldırılması için yapılan çalışmaları hangi düzeyde?

Damka: Nüfus sayımının sürekli ertelenmesinin asıl sebebi İstatistik Kurumunun ister maddi isterse de kadro olarak hazır olmayışıydı. Diğer taraftan 5 Nisan için hazırlıklara baktığımızda da şahsi olarak yeterki kadar hazır olmadıklarını düşünüyorum.  Sayımlarda yer alacak kişilerin eğitim süreçleri halen devam ediyor. Ancak, bu eğitimlerin bir ay önce bitmiş olması gerekiyordu. Bu yasal olarak da bu şekilde öngörülmüştü. Herşeyin gecikmeli yapılması, kurumun nüfus sayımlarına ciddiyetle yaklaşmadığını gösteriyor ama en nihayetinde 5 Nisan’da nüfus sayımı başlayacak ve bunun ertelenmesi söz konusu değil. Dün, İstatistik Kurumu Başkanı ile yapmış olduğumuz görüşmede halen eksikliklerin olduğuna dikkat çektik. Ayrıca, nüfus sayımı kampanyasının Türkçe dilinde de olması gerektiğini belirttik ve bunun olacağı sözünü aldık.

Kosovaport:Kendini Türk olarak beyan edenler, bunun belgesini alabilecekler mi?

Damka:Bizim bütün savaşımız bu yönde. Bir yandan halkımızın nüfus sayımına duyarlı davranması, sorulacak sorulara net cevap vermesi ve kendi kimliğini hür bir şekilde beyan etmesi için mücadele ediyoruz. Bir yandan da Türk beyanı ardından, istediği takdirde bu kişiye belge olarak verilmesi için mücadele ediyoruz. Bu belgeyi, Kosova kamu kuruluşlarında, iş başuvurularında, okula kayıtta ve benzeri durumlarda kullanabilecek. Dolayısıyla, bizim istatistik kurumuna yaptığımız yazılı başvuruda, bunun sağlanacağına yönelik bize verilen garantiler var. Bizim yaptığımız görüşmeler neticesinde de bunu başbakana da ilettiklerini ve bunun mümkün olabileceği konusunda da kanaat var. Ancak bunun elektronik ortamda mı gözükeceği yoksa belge olarak mı verileceği konusu bu hafta netleşecektir. Bizlere, kişisel verilerin korunması konusunda da önlemlerin alınması gerektiğini ilettiler. Ancak, bir belgenin verilmesi konusunda bir uzlaşı sözkonusu.

Kosovaport:Türk kimliğinin beyan edilmesinin avantajları nedir?

Damka:Bir Türk, avantaj için değil zaten Türk olarak doğup yaşadığı için Türk olarak kayıt olur. Ancak, haklar konusunda Kosova Devleti’nin azınlık topluluklarına tanımış olduğu ayrıcalıklar var. Bunlar, işe alımlarda yüzde 10’luk kontenjan, üniversite kayıtlarında kontenjan ve benzeri gibi ayrıcalıklardır. Bundan faydalanılması için kimliğimizi açık bir şekilde beyan etmemiz gerekiyor. Bize sağlanan bu avantajlardan faydalanmak istiyorsak, kimliğmizi açık bir şekilde beyan etmemiz gerekiyor. Diğer taraftan, Türkiye ile Kosovalı Türklere yönelik soydaş kart verilmesi görüşmelerimiz var. Ancak, Türkiye’nin bize bu hakları tanıması için bir dayanağı olması gerekiyor. Dolayısıyla, nüfus sayımında kendini Türk beyan edene bu belge verilebilir.

0 1 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

 KDTP’DEN PRİŞTİNE’DE İFTAR YEMEĞİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............