a
" alt="b">
" alt="b">

DANIŞMA KONSEYİ VE RESMİ DİLLER KOMİSERLİĞİNDEN BÜYÜK BAŞARI

Kosova Cumhurbaşkanlığı Danışma Konseyi, hafta içerisinde Resmi Dil meselelerini görüşmek üzere bir araya geldi. Gerçekleştirilen son toplantıya, Başbakanlık bünyesindeki resmi diller komiseri Slavişa Mladenoviç davet edildi. Resmi Diller Çalışma Gurubu Başkanı Dr. Taner Güçlütürk başkanlığında toplanan ve resmi dillere bakan ülkenin en üst düzey yetkililerinin bir araya geldiği söz konusu toplantıda, resmi diller yasasının uygulanmasıyla ilgili gelinen aşamadaki son durum değerlendirildi.

Bugüne kadar Danışma Konseyi ve Çalışma Gurubu olarak gerçekleştirdikleri yoğun çalışmaları ele alan Güçlütürk, resmi dillerle ilgili gelinen aşamadaki gelişmelerin ister merkezi, ister de yerel düzeyde hâlâ memnuniyet verici nitelikte olmadığını söyledi. Resmi dillerin kullanımı yasasıyla ilgili sahada çok sayıda ihlalin yaşandığını kaydeden Güçlütürk, konuyu sıkı takip ettiklerini ve yetkili mekanizmaları önergelerle uyardıklarını söyledi.

Yılın ikinci yarısında sivil toplum kuruluşları, siyasiler, medya temsilcileri, belediye ve hükümet yetkililerinin katılacağı büyük bir çalıştayla konuyu gündemde tutmaya ve konuya yönelik hassasiyeti artırmaya devam edeceklerini kaydederken, bu konuda Başbakanlık bünyesindeki Resmi Diller Komiserliğiyle mevcut işbirliğini gelecekte daha da artırmak istediklerini belirtti. Güçlütürk, ceza ve yürütme yetkisi bulunan Komiserliğin, konuyla ilgili ciddi önlemlerin alınması doğrultusunda daha özenli olmasını istedi.

“Mükemmel Yasa” Uygulanmıyor

Son bir yıl içerisinde gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında detaylı olarak bilgi veren Resmi Diller Komiseri Slavişa Mladenoviç ise, Kosova Cumhuriyeti’nin resmi diller konusunda mükemmel bir yasaya sahip olduğunu, ancak söz konusu yasanın 9 yıldan bu yana başta “ bazen bütçe yetersizliği, bazen idari işlevsizlik ve bazen de siyasi duyarsızlık” yüzünden uygulanmadığını söyledi. Mladenoviç, “Kosova Cumhuriyeti mükemmel bir resmi dil yasasına sahip. Ancak onu yürürlüğe sokacak altyapıya sahip değil” dedi. Bu alandaki sıkıntıların aşılması için bir strateji hazırlığı içerisinde olduklarını kaydeden Mladenoviç, Kosova Cumhurbaşkanlığı Danışma Konseyi ve bünyesindeki Resmi Diller Çalışma Gurubuyla olan münasebetlerinden, işbirliğinden memnun olduklarını, Danışma Konseyi’nin duyarlılık ve çalışmalarını takdirle karşıladıklarını vurguladı.

Bütün Belediyelerin Sivil Kayıt Belgelerinde Dört Resmi Dil Uygulamaya Geçti

Belediyeler düzeyinde Türkçe, Boşnakça ve Sırpçanın uygulanmasıyla ilgili yaşanan sıkıntılar üzerine ard arda yetkili mekanizmaları uyaran Dr. Taner Güçlütürk başkanlığındaki Resmi Diller Çalışma Gurubu ve Cumhurbaşkanlığı Danışma Konseyi, sorunu Resmi Diller Komiserliğine ve İç İşleri Bakanlığına yazılı olarak taşımıştı. Bunun üzerine gerekli önlemlerin alınması için harekete geçen her üç kurumun ortak çalışma ve girişimiyle, uzmanların gerçekleştirdiği çalışmalar ardından Sivil Kayıt Merkezi tarafından yönetilen ortak bilgisayar sistemine Arnavutça, Sırpça, Türkçe, Boşnakça ve İngilizce olmak üzere bütün resmi diller yerleştirilerek, Pazaresi gününden itibaren uygulanmaya geçiyor. “En son İçişleri Bakanlığından tarafımıza yapılan açıklamada, önümüzdeki Pazartesi gününden itibaren bütün belediyelerde uygulamaya geçecek dört dildeki ortak sistemle, Kosova Cumhuriyeti’nin bütün vatandaşları talep edecekler dil  üzerine yani kendi ana dillerinde doğum, ölüm, vatandaşlık, nikâh/evlilik… vs. gibi bütün sivi kayıt belgelerini alabilecekler. Bu konuda Dr. Taner Güçlütürk’ün başkanlığını yaptığı Cumhurbaşkanlığındaki Resm Diller Çalışma Gurubundan gelen talepler, yürüttükleri çalışmalar dikkate değerdir” diyen Mladenoviç, bu ortak başarıyı konuya gösterdikleri hassasiyetle, Kosova Cumhurbaşkanlığı Danışma Konseyinden sürekli gelen yazılı ısrar ile Komiserliğin sıkı takibi sonucunda verilen ortak yoğun mücadeleyle elde ettiklerini söyledi.

Bu gelişme üzerine açıklamada bulunan Kosova Cumhurbaşkanlığı Danışma Konseyi Resmi Diller Çalışma Gurubu Başkanı Dr. Taner Güçlütürk, yaşanan olumlu gelişmeden ve elde ettikleri başarıdan duydukları memnuniyeti ifade etti. Kosovaport’a açıklamada bulunan Güçlütürk, “2012 yılından sürekli bu konuyu gündemde tuttuk. Danışma Konseyi olarak bu sorun çözümü üzerine ısrarla durmasaydık, bu olumlu netice belki uzun zaman daha elde edilemeyecekti, ertelenecekti. Verilen mücadelelerin başarıyla sonuçlanması hepimizi mutlu etti. Yasaların tanıdığı hakların uygulamaya geçmesi önemli. Bundan sonra da mücadelemiz aynı hassasiyetle devam edecektir” dedi. Konuyla alakalı destek ve işbirliğinden dolayı Mladenoviç’e teşekkür eden Güçlütürk, kurum olarak bundan sonraki çalışmalarında da Resmi Diller Komiserliğiyle olan işbirliğin sürdürüleceğini ifade etti.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

AAK HÜKÜMETTEN İSTİFA ETMESİNİ İSTİYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............