a
" alt="b">
" alt="b">

HUKUKÇU ERTAN SİMİTÇİ, PRİZREN BELEDİYESİ’NDE BELGELERİN TÜRKÇE VERİLMESİ İÇİN DİLEKÇE YAZDI

Hukukçu Ertan Simitçi, 13 Ocak2014 tarihinde Prizren Belediye Başkanı  Ramadan Muja’ya hitaben, Prizren Belediyesi’nde Türkçe evrak ve belgelerin verilmemesi ile ilgili şikayette bulundu.

Konuyla ilgili Kosovaport’a açıklama yapan Simitçi, 01.01.2013 tarihinden bu yana Prizren Belediyesi’nde evrakların Türkçe dilinde verilmemesinin Türk toplumunu rencide ettiğini ve haksız duruma düşürdüğünü söyledi.

“Sizin de bildiğiniz gibi, 2006 yılında 02/L-37 sayılı Dillerin Kullanımı ile ilgili yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte Türkçe Prizren ve Mamuşa Belediyelerinde Arnavutça ve Sırpça gibi resmi dil statüsünü kazanmış oldu. Ardından 2008 yılı haziran ayında Kosova Cumhuriyeti Anayasasının kabulü ile Türk Toplumunun anayasal hakkı olarak teminat altına alındı” diyen Simitçi,  ancak uygulamalarda yani belediyenin ve kamu kurumu çalışmalarında veya hizmetlerinde  bu yasal düzenlemelere saygı gösterilmediğini ve vatandaşın mağdur duruma düştüğünü belirtti.

Bir  yıldan fazla bir süre, başta resmi evrak ve belgeler olmak üzere, çalışanların, memurların bu yasal düzenlemelere uymamasının, ister istemez toplumda sorun yaratmaya neden olduğunu ifade eden Simitçi, “Bu konu siyasi olduğu kadar, hukuki bir sorun haline de geldi. Türk Toplumunu temsil eden siyasetçilerimizin itirazlarına rağmen, verilen tahhüütlerin yerine getirilememsi, bardağı taşıran durum haline geldi” dedi.

Simitçi, şikayette bulunmasının üzerine sorunların Mart veya Nisan ayında çözüleceğine dair geri dönüş aldığını kaydetti.

Simitçi sözlerine şöyle devam etti;

“Şahsi olarak, hem Prizren Belediyesi Başkanına, hem de Başbakanlık Ofisine bağlı Diller Komisyoneri Kurumuna şikayette bulundum. Belediyeden aldığım cevap, evrakların Türkçe dilinde verilmemesi kendilerinden kaynaklanmadığı, İçişleri Bakanlığı Sivil Kayıt Merkezinden kayıt sisteminden kaynaklandığı, Türkçede mevcut harflerin sistemde yer almadığı doğrultusunda idi. Ayrıca Belediye olarak da Priştine’ye birkaç defa bu konuda ki şikayetlerini bildirdiklerini ve aldıkları cevap ise Mart veya Nisan ayında tüm bu sorunların çözüleceği ve yeni form ve evrakların verilmeye başlayacağını bildirdiler.

Başbakanlık Diller Komisyoneri yetkilileri ile bugün görüştüğümde ise, kayıt sisteminde ilgili harfler ile bir sorunun olup olmadığının inceleneceği ve yetkililerin mart veya nisan ayında yeni form ve belgelerin verilmesi ile ilgili bakanlık tarafından herhangi bir çalışma olup olmadığını araştıracaklarını ilettiler.

Son olarak da, Anayasal hakkımız olan ve sonuna kadar mücadelesini verdiğimiz bu önemli konu hakkında, eğer en geç nisan ayına kadar verilen sözler ve tahhütler yerine getirilmezse, hakkımızı devletimizin mahkemelerinde arayacağımızı ve sorumlu kişiler hakkında dava açılacağını bildirmek isterim.”/kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

“İSTİKRAR VE ORTAKLIK ANLAŞMASI KRİTERLERİ BAHARA KADAR TAMAMLANACAK”

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............