a
" alt="b">
" alt="b">

KOSOVA’DA YENİ BİNALARIN LEGALLEŞMESİ SÜRECİ YAVAŞ İŞLİYOR

Kosova’da yeni inşa edilmiş binaların legalleşmesi yani yasal hale getirilmesi  süreci, herhangi bir yeterli yönetmeliğin yokluğu nedeniyle  yavaş ilerliyor.

Priştine Belediyesi Mülkleri Yasallaştırma Müdürü Fatos Dibra, yasallaştırma sürecindeki sorunun mülkiyet meseleleriyle ilgili olduğunu söyledi.

Dibra, medyaya yaptığı açıklamada, binaların legalleştirilmesi yani  yasallaştırılması sürecinin temel sorununun mülkiyet meseleleriyle ilgili olduğunu, burada binaların  özel mülkiyet üzerine inşa edildiği ancak başvuranların arsa sahiplerinin adına yapılmadığını belirtti.

2019’dan 2022’ye kadar yasallaştırma başvuru sayısının  6 bin  üzerinde olduğunu ve yaklaşık 2 bin  kişi tarafından legalleşme  belgesi alındığını hatırlatan Dibra, sertifika sayısının çözümlenen dosya  sayısı olmadığını, çünkü çözüme kavuşturulan  birçok dosyanın bulunduğunu  ve mülkiyet sorunları çözülene veya prosedürü sonlandırmaya karar verene kadar bu dosyaların bekleme listesine alındığını kaydetti.

Mimar Valdet Osmani ise binaların legalleşmesi  sürecinin  birkaç nedenden ötürü çok yavaş ilerlediğini, legalleşme sürecini düzenleyen bir yeterli sayılabilecek yönetmeliğin olmadığına dikkat çekti.

Binaların legalleşmesi sürecinden ana engelin, yasa dışı olarak inşa edilen binaların planlanan arsanın dışına çıkması sorununun oluşturduğunu kaydeden Osmani, “ çoğu binanın arsanın dışına çıkması, yol ve kaldırıma kayması büyük bir sorun” dedi.

Osmani, kamu malının gasp edilmesinde  birçok çıkar olduğu için yasallaştırma sürecinin engellendiğini değerlendirdi.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BAŞBAKAN YARDIMCISI REXHEPİ, BÜYÜKELÇİ ANGILI’YI KABUL ETTİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............