a
" alt="b">
" alt="b">

KOSOVA’DAKİ KÜLTÜREL MİRASIN ENVANTERİ ÇIKARILACAK

Kosova ve Türkiye arasında varolan işbirliği ve anlaşmalara bir yenisi daha eklendi. Kosova Devlet Arşivleri Ajansı ile Türkiye Vakıflar Genel Müdürlüğü arasında işbirliği anlaşması imzalandı.

Kosova Devlet Arşivleri Ajansı Genel Müdürü Rame Manaj ve Türkiye Vakıflar Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Adnan Ertem arasında imzalanan anlaşma sayesinde, Kosova’daki vakıfa ait kültürel mirasın envanteri çıkarılacak. Anlaşma yokolan vakıf eserlerinin belgelenmesini amaçlıyor.

Anlaşmanın imzalanmasından önce bir konuşma yapan Kosova Devlet Arşivleri Ajansı Genel Müdürü Rame Manaj, iki ülke arasındaki işbirliğine vurgu yaparak, Türkiye’nin sayesinde eski Kosova Vilayeti’ne ait 1 milyon 876 bin tapuyu arşive kattıklarını hatırlattı.

Projenin 2 yıl içersinde tamamlanması beklenirken, Kosova’daki tarihi eserlerin ortaya çıkarılıp belgelenmesinin restorasyonları açısından da önemine büyük.

İmza töreninin ardından mikrofonlarımıza özel açıklamada bulunan Vakıflar Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Adnan Ertem, Osamanlı Döneminde kurulmuş tüm vakıfların vakfiyelerinin mevcut olduğunu ve bunların dijital ortama aktarıldığını söyledi. Kosova’ya yönelik olanlara da ulaşabildiklerin belirten Ertem, fakat bu verilerin sağlıklı bir şekilde örtüştürülebilmesi için Kosova arşivinden de yararlanılması gerektiini kaydetti. Ertem, bu nedenle kendilerinde varolan vakıf eserlerinin Kosova’daki eleştirme sonucunda yokolmuş ya da hala varolan eserlerin vakıf envanterini çıkarmayı amaçladıklarını belirtti.

Yapılacak çalışmaların maliyeti Türkiye tarafından karşılanacak olup elde edilen belgeler daha sonra Arnavutça’ya tercüme edilerek Kosova arşivine de  teslim edilecek. /kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

JAHJAGA MAMUŞA VE PRİZREN’İ ZİYARET ETTİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............