a
" alt="b">
" alt="b">

KOSOVALI TÜRKLER TÜRKÇE MEDYANIN YETERSİZLİĞİNDEN ŞİKAYETÇİ

 

Kosova Meclisi, ülkede yaşayan topluluklara ait medya temsilcilerine yönelik 200 bin Euro’luk bütçeyi onadı.

Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) milletvekillerinin önerisiyle bütçe görüşmeleri çerçevesinde kabul edilen 200 Bin Euro’luk destek; Türk, Boşnak, Sırp ve Rum medya yöneticileri arasında bölünecek. 20 binin üzerinde Türk asıllı vatandaşın yaşadığı Kosova’da Türk dilinde dergi, radyo, televizyon ve gazete yayınlanıyor. 200 Bin Euro’luk bütçenin topluluklar arasında bölünmesiyle ilgili DHA’ya konuşan KDTP Milletvekili Enis Kervan, bütçenin yeterli olmadığını vurguladı. Bu doğrultuda çalışmaların devam edeceğini söyleyen Kervan, Kosova’da Türk basının yeterli olmadığını söyledi.

Kasım ayında yapılan yerel seçimlerde KDTP Prizren Şubesi Başkanı Levent Buş’un önümüzdeki Mayıs ayında Türkçe gazete çıkaracaklarına yönelik seçim vaatleriyle ilgili de Kervan şunları söyledi:

“Seçim kampanyası sırasında KDTP bünyesinde kimi şahısların böyle bir söylemleri olmuştur. İnşallah onlar da en kısa zamanda sözlerinin arkasında dururlar.”

Prizren Belediyesi Türk asıllı Başkan Yardımcısı Orhan Lopar da, Kosovalı Türkler’in 5-6 yıldan bu yana arşivlerin olmadığını anlatırken 1999 yılındaki savaş öncesi Kosova’da Türk dilinde yayınlanan ‘Tan’ adında bir gazete olduğunu söyledi. Savaş sonrası ‘Yeni Dönem’ adında Türk dilinde yayınlanan bir gazetenin olduğunu söyleyen Lopar, o gazetenin de maddi imkansızlıklar yüzünden kapandığını söyledi. Kosova Meclisi’nin topluluk basın temsilcilerine yönelik 200 Bin Euro’luk bütçenin çok az olduğunu söyleyen Lopar, Kosovalı Türklerin şimdilik internet üzerinden yayın yapan 2 Türk internet sitesinin olduğunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti’nde eğitimini tamamlayan eğitimci Akif Koro da, Kosova’da Türk dilinde basının çok az sayıda olmasından yakındı. Kosovalı Türklerin günlük siyasi haber ve diğer gelişmelerle ilgili bilgi ihtiyaçlarını bilgisayar üzerinden yayınlanan bazı haber sitelerinden giderdiğini söyleyen Koro, bunun yetersiz olduğunu basılı medyaya ihtiyaç olduğunu söyledi./E. Tabak/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

OBİLİÇ HEYETİ BURSA’DA

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............