a
" alt="b">
" alt="b">

KOSOVALI TÜRKLERİN SORUNLARI ÖNEMLE GÖRÜŞÜLECEK

Topluluklar Danışma Konseyi  (TDK)  üyesi  Taner Güçlütürk, 2013’te Kosova Cumhurbaşkanlığı düzeyinde Kosova Türklerinin ve diğer halkların güncel sorunlarının çözümü, anayasa ve yasaların sağladığı hakların uygulanması ve genişletilmesinin takipçisi olacaklarını ifade etti.

Güçlütürk,  Kosovaport’a yaptığı açıklamada, Kosova’nın kalkınmasıyla birlikte özellikle bütün etnik toplulukların eşit olarak kalkınması ve desteklenmesinin savuncusu olacaklarının altını çizdi.

 

Kosova Cumhurbaşkanlığı bünyesinde görev yapan Topluluklar Danışma Konseyi, geçen hafta içerisinde 2013 çalışma programını onayladı. Söz konusu çalışma programında Kosova’da yaşayan bütün toplulukların ortak sorunları yanı sıra,  Kosova Türklerinin de güncel problemleri gündeme taşınacak. Konuyla ilgili Kosovaport’a  açıklamada bulunan Konsey üyesi Taner Güçlütürk, konseyde yer alan diğer Türk üyelerinin de teklifiyle, 2013 yılında konseyin gerçekleştireceği bir dizi girişim ve görüşmelerde, Kosova Türk toplumunun güncel sorunlarını Kosova Cumhurbaşkanlığı düzeyinde gündeme taşıyacaklarını ifade etti. Bu tekliflerin Konseydeki diğer topluluk üyeleri tarafından da oybirliğiyle desteklendiğini kaydeden Güçlütürk, “Topluluklar Danışma Konseyi’nın oybirliğiyle onayladığı çalışma programına genel hatlardan bir bakış atılırsa, 2013 yılında devlet birimleriyle, uluslararası kuruluş ve medyalar, sivil toplum kuruluşları ve yerel topluluk temsilcileriyle sıkı bir işbirliği, çalışma takvimi öngörüldüğü görülmektedir” şeklinde konuştu.

Güçlütürk, bu çerçevede çalışma gurupları olarak dizi etkinliğin planlaştırıldığını vurguladı. Türk toplumu söz konusu olunca sadece siyasi değil, eğitim, kültürel, istihdam ve yasal öncelikleri ön planda tutacaklarını kaydederken, toplumun hassasiyet gösterdiği konularda, taviz vermeden halkın ve toplum çıkarlarının savunucusu olacaklarının altını çizdi.

“Güncel siyasi gelişmelere takiben, Kosova’nın kuzeyi ve kuzey Mitroviça’nın çözümü sırasında kuzeyde yaşayan Kosova Türk ailelerin sorunlarını ele alacağız. Kosova Meclisinde, garanti edilmiş koltuklar dışında Kosova Türklerine ayrılmış üçüncü koltuk kontenjanının devam etmesi hususunda Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga’nın da desteğini alarak, kendisiyle birlikte bu konunun takipçisi ve savunucusu olacağız” diye belirten tTner Güçlütürk, ayrıca Türkçe eğitimdeki sorunlar, toplumumuzdaki işsizlik ve istihdam sıkıntısı, Kosova’da diğer resmi dillerle birlikte Türkçe dilinin praktikte uygulanması ve Kosova’da Türkçe medya, basın-yayın sorunları ele alacağımız diğer konular arasında yer alacak. İşsizlik ve istihdam demişken, Kosova Türklerinin, Kosova Güvenlik Güçleri (FSK) ve Kosova Polis Teşkilatında daha fazla temsili ve bu kuruluşlara katılımının teşvik edilmesi hususunda, doğrudan yetkili makamlarla görüşmelerde bulunacağız ifadelerini kullandı.

Kosova Cumhuriyeti Anayasası, Kosova Meclisi tarafından onaylanan yasalar, Kosova’da hukukun üstünlüğü ve Ahtisari Paketine göre Kosova’da yaşayan topluluklara sağlanan haklar çerçevesinde Kosova Türklerinin bu haklardan daha fazla faydalanması ve bu hakların pratikte uygulanmasını, konseyimizin görüşüne gelecek yasaların tartışılması sırasında savunacaklarını kaydeden Konsey üyesi Taner Güçlütürk, Kosovaport’a yaptığı açıklamada,  “Türklerin yaşadığı belediyelerdeki mahkemelere birer Türk yargıç ve savcısının atanmasını, toplatılarımıza davet edeceğimiz Adalet Bakanı ve diğer yetkililerden talep edeceğiz. Kosova’da Türk sivil toplum kuruluşlarının karışlaştığı sorunların çözümü, yasalarca koruma altına alınan Kosova’da Osmanlı-Türk tarihine ait eserlerin restorasyonu ve bakımını, Kosova’daki Türk derneklerinin ortaklaşa kullanacakları bir Kültür Merkezinin inşa edilmesi… gibi konular gündeme getireceğimiz diğer konular arasında yer alacaktır” dedi.

Bu ve benzeri konularda Kosova’da yaşayan diğer etnik topluluklarla da ortak sorunlarda buluştuklarını ifade eden Güçlütürk, bu sorunların ister gündeme taşınmasında, ister de çözümleri doğrultusunda merkezi ve yerel düzeydeki bütün resmi makamlar, kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde olacaklarının altını çizdi.

Bu sorunların aşılmasında bütün mekanizmalarla işbirliği içerisinde koordineli hareket etmeye hazır olduklarını belirten Güçlütürk, Kosova Cumhuriyeti Anayasasınca öngörülen, Kosova devletinin bu en üst düzey makamın sağladığı yetki olanaklarından maksimum derecede faydalanılması gerektiğini söyledi.

Bu sorumluluk ve yetkiler çerçevesinde, 2013’te Kosova Türklerinin ve diğer kardeş topluklarımızın güncel sorunlarının çözümü, anayasa ve yasaların sağladığı hakların uygulanmasının, genişletilmesinin takipçisi olacaklarını ifade eden Güçlütürk, Kosova’nın kalkınmasıyla birlikte özellikle bütün etnik toplulukların eşit olarak kalkınması ve desteklenmesinin savuncusu olacaklarının altını çizdi.

 

31 Temmuz 2012 tarihinde Kosova Cumhurbaşkanının onayı ve Cumhurbaşkanlığında akreditasyonu bulunan Kosova Türk Sivil Toplum Kuruluşları’nın önerisiyle, üç kişilik bir kontenjan ile Kosova Türklerini temsiliyet hakkı kazandığı Kosova Cumhurbaşkanlığı Topluluklar Danışma Konseyinde, Kosova Türklerini Priştine Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Taner Güçlütürk, RTK Radyosu Gazetecisi Güner Şaban ve Kosova İçişleri Bakanlığı Azınlıklar Sorumlusu Rezzan Zborça temsil ediyor.

 

TDK’nın Yetkileri Neler?

Etnik Topluluklarla ilgili meselelerde Kosova Cumhurbaşkanına danışmanlık yapan Konsey, Etnik Toplulukların meselelerini Kosova Cumhurbaşkanlığı düzeyinde gündeme taşıyan en üst düzey siyasi temsil mekanizmasını oluşturmaktadır. Kosova’da Topluluklar açısından özel önem taşıyan yasama, kamu politikası ve özel programlar hakkında topluluklar ve topluluk üyelerinin görüşlerini açıkça dile getirmelerine imkan sağlayan söz konusu Konsey; Topluluklar arasında danışma ve koordinasyon platformunu sağlamaktadır.

Topluluklar ve devlet kurumları arasından fikir paylaşma olanağını sunan Konsey, Kosova Meclisi ya da Hükümet tarafından hazırlanan yasama ve siyasi girişimler konusunda yapılan çalışmalara toplulukların katılımını sağlamakta; Anayasa ve yasanın da öngörmüş olduğu gibi yasal kararlarla ilgili danışmanlık yapmaktadır. Topluluklara adanmış programları değerlendirme, gözlemleme, tasarlama ve topluluk ihtiyaçları hakkında değerlendirme yetkisi bulunan Konseyin, Kosova Cumhuriyeti Bütçesi ve uluslararası toplumu parafonlarından topluluklara ayrılan bütçenin paylaşımında öneriler sunmaktadır. Kosova Hükümeti’nin insan hakları mekanizmalarına rapor sunmasında katkıda bulunmak, Kosova Cumhuriyeti’nde Toplulukların endişelerini dile getirmek, resmi makanların sorumluluklarını artırmak, Kosova Cumhuriyeti’nde yaşayan tüm topluluklar arasında ilişkilerin uyumlu olması açısından katkıda bulunmayı hedeflemektedir.

Kosova Meclisi’nin özellikle etnik topluluklarla ilgili gündeme gelen yasa ve taslaklarını görüşen, Topluluklar Danışma Konseyi, uygun görmediği hususları resmi bir şekilde Kosova Cumhurbaşkanına ileterek, yasanın imzalanmadan önce tekrar Meclise geri gönderilmesini ve gerekli düzenlemelerin Kosova Cumhuriyeti Anayasası ve yasalarına göre yapılmasını uyarma yetkisine de sahiptir./kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

ORTODOKS NOELİ’NDE VETVENDOSJE’DEN PROTESTO

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............