a
" alt="b">
" alt="b">

MEŞRUİYETİNİ PEKİŞTİREN KDTP VE MARJİNAL DURUMA DÜŞEN KTAP

Bir seçimi daha geride bırakırken, nihayi seçim sonuçlarının onay almasının ardından Kosova yeni bir sürece girdi. Meclis ve hükümetin kurulması odaklı süreç,  siyasetin en önemli önceliği oldu.

2017 erken parlamento seçimleri, geçmiş seçimler gibi kendine özgü özellikleriyle siyasi gelişmeler içinde yerini almaya başladı. Bazı partiler oy kaybına uğradı, bazı partiler de oylarını artırdı. Bazı siyasi partiler güven tazeledi, bazı partiler yükselişe geçti, bazı partiler de küçüldü.

Güven tazeleyerek, oylarını artıran siyasi partiler arasında Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) yer aldı. Kosova’nın en büyük 5’inci parti olarak bu seçimlerde boy gösteren KDTP, 2014 yılında yapılan erken parlamento seçimlerine kıyasla, oylarını artırarak, 11 Haziran 2017 erken parlamento seçimlerinden daha güçlü bir konumda çıktı.

İstikrarlı bir çizgi sergileyen KDTP,  2014 parlamento seçimlerinde yüzde 1.02 ile 7 bin 424 oy alırken, 2017’de oy sayısını 7 bin 852’ye, yüzdeliğini de 1.08’e yükseltti.

2000 yılı sonrasındaki kazanımlarını kurumsallaştırma çabaları gösteren ve luzümlü olan yapısal değişikliklere pencere açan KDTP, Kosova’da Türk toplumuna öncülük etmeyi başardı. KDTP tam anlamıyla Kosova Türk toplumunda meşruiyetini pekiştiren siyasi parti oldu.

Bu gerçeği kavrayamayan, göremeyen  ya da kabul etmeyenler, siyasi gerçekçiliğin dışında yaşamaktalar  demektir.

KDTP, tüm şübelerine tatmin edici kadariyle eşit ve dengeli yaklaşım göstermediği yönünde  zaman zaman eleştirilmesine rağmen, Kosova’da Türklerin yaşadığı bölgelerde halkın sesi olma özelliğini korumuş oldu. Özgüven kazanan KDTP, yine 2 milletvekili ile Kosova Meclisi’nde Kosova’da Türk toplumunu temsil eden tek parti statüsünü  korudu.

Kosova’da ikinci Türk partisi olan Kosova Türk Adalet Partisi (KTAP) 2017  parlamento seçimlerini fiyasko ile tamamladı. Seçimlerde umduğunu bulamayan KTAP, Türk halkından destek alamadı.

2014 yılı seçimlerinde yüzde 0.32 ‘lik oy oranı ile 2 bin 349 oylan KTAP, 11 Haziran seçimlerinde   toplam bin 347 oy kazanarak yüzdeliğini 0.19’a indirdi. Bin oyluk bir kayıp ile seçimlerde herhangi bir varlık gösteremeyen KTAP’nin, bir tabela partisi  görünümü verdiği açık. Seçimden seçime koşarak  varlık göstermeye çalışan bu partinin geleceği sorgulanır hale geldi.

KTAP’nin uğradığı başarısızlık karşısında bir muhasebe yapması gerekecek. Çünkü  KTAP’nin, Kosova Türkleri açısından  marijinal bir pozisyona düştüğü aşikar.  Zira, KTAP’ye giden oylar KDTP’ye gitseydi, Kosovalı Türklerin Kosova Meclisi’nde 3 milletvekili olacaktı. Bu yüzden Kosovalı Türkler, demokrasiye ters düşse de,  fazla parti kurulmasından sadece zarar görür.

Muhasebe söz konusu olunca bu hem KDTP, hem de KTAP için geçerli olmalı. Başarılı olunduğu zaman , başarısız olunduğu zaman da  muhasebe sürecinin sağlıklı ve olgun bir tarzda sürdürülmesi gerekir. Muhasebe,  pozisyon temelli değil, siyaset odaklı yapılmalı. Kosovalı Türkler ne kazandı,

ne kaybetti anlamında.  Çünkü , kısa dönemli kazançlar ya da kayıplar değil, uzun vadeli vizyon ve stratejiler galip gelir.

Ercan Kasap

13.07.2017

 

 

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

YENİ CAMİ YAPIMI İÇİN  RUHSAT VERİLECEK

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............