a
" alt="b">
" alt="b">

OSMANLI ESERLERİYLE BALKAN TARİHİNE IŞIK TUTAN ŞEHİR

Kosova’nın Prizren kenti Osmanlı döneminden kalma yapılarıyla turistlerin ilgi odağı.

Kosova’nın en büyük ikinci şehri Prizren, Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma kültürel ve mimari yapılarıyla yerli ve yabancı turistlerin gezi rotasının önemli noktaları arasında yer alıyor. Sinan Paşa Camisi, Taş Köprü, Prizren Kalesi, Gazi Mehmet Paşa Hamamı ve Halveti Tekkesi gibi tarihi yapılar, Osmanlı mimarisinin en nadide örneklerinden biri olarak günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştır.

Sırbistan’dan ayrılarak 17 Şubat 2008’de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova’nın en büyük ikinci şehri Prizren, Osmanlı dönemine ait eserleri içinde barındırıyor.

Günümüze kadar ayakta kalmayı başaran bu tarihi yapılar, hem yerli hem de yabancı turistler için önemli gezi alanları oluşturuyor.

Sinan Paşa Camisi 408 yaşında

Osmanlı’nın Bosna Valisi Sinan Paşa tarafından 1615’te yaptırılan cami, ince ve yüksek minaresi, kurşun kaplamalı kubbesiyle kentte egemen bir görüntüye sahip.

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığının (TİKA) desteğiyle 2008 yılında restore edilen cami, Osmanlı’nın Balkanlar’da mimari anlayışını temsil ediyor.

Şehri ortadan ayıran Akdere adıyla da bilinen Bistriça Nehri üzerinde gerdanlık gibi duran Taş Köprü, kentin en güzel tarihi yapılarından biri.

Tarihi köprü, 1979’da yaşanan sel felaketinde yıkılsa da Osmanlı’nın mimari tarzına uygun olarak yeniden inşa edildi.

Prizren Kalesi, kentin uğrak noktası

İlk hisarları Roma dönemine dayanan ve Osmanlı zamanında alanı genişletilerek büyük bir kale haline getirilen Prizren Kalesi, kente gelen turistlerin uğrak noktalarından biri.

Prizren’e tepeden bakma imkanı sağlayan kale, görkemli yapısıyla dikkati çekiyor.

Osmanlı egemenliği döneminde inşa edilen Gazi Mehmet Paşa Hamamı, Balkanlar’ın en büyük hamamlarından biri olarak kabul ediliyor.

Osmanlı mimarisinin en nadide yansımalarından biri olarak bugüne ulaşan hamam, günümüzde kültür merkezi olarak hizmet veriyor.

İnşa edildiği 1713 yılından itibaren birçok kez restore edilen Halveti Tekkesi de kentin en çok ziyaretçi çeken başka bir tarihi yapısı.

Osmanlı’nın İslami geleneklerini yansıtan tekke, faaliyetlerine devam ediyor./AA/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

PRİŞTİNE HİÇ BU KADAR ÇÖP İÇİNDE DEĞİLDİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............