a
" alt="b">
" alt="b">

PRİŞTİNE’DE SAYIM KOORDİNASYON PLATFORMU KURULUYOR

Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Tunç Angılı ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı ve Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka’nın katılımıyla, Priştine’deki Türk dernek, sivil toplum kuruluşları, KDTP temsilcileri  ve aydınlarla yapılan toplantıda, Sayım Koordinasyon Platformu’nun kurulması karara bağlandı.

“Gerçek” Kültür Sanat ve Spor Derneği’nde gerçekleştirilen buluşmada, 5 Nisan- 17 Mayıs tarihlerinde Kosova’da düzenlenecek olan nüfus sayımının Türk toplumu için arz ettiği önemi yanı sıra, Priştine’li Türkleri bu süreç hakkında bilgilendirecek ve bilinçlendirecek girişim ve faaliyetler hakkında söz edildi.

Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Tunç Angılı Sayım Koordinasyon paltaformu’nun kurulması önerisinin tam destek almasıyla ilgili olarak Kosovaport’a yaptığı açıklamada, Priştine, Prizren, Mamuşa, Vıçıtırın, Gilan gibi Türklerin yaşadığı yerlerde bu sayım konusunun toplum tarafından sahiplenilmesinin  kritik bir öneme sahip olduğun u belirtti.

Dolayısıyla buradaki Türk Sivil Toplum Kuruluşları temsilcilerine gönüllülük esasına dayalı br platform kurularak, toplumu bilgilendirme faaliyetlerini üstlenmeye karar vermesinin çok önemli bir gelişme olduğunu değerlendiren Büyükelçi Angılı, “Çünkü STK’lar, öğretmenler, akademisyenler yani toplumun önde gelenleri, aynı zamanda bir toplumun rol modelleridir. Dolayısıyla şimdi böyle bir konuda, Priştine’de Türk toplumu temsilcilerinin işbirliği yapması, tüm Priştineli Türkleri umutlandıracak ve cesaretlendirecek güzel bir örnektir.“ ifadelerini kullandı.

Sayım Koordinasyon Platformu’nun kesinlikle bir yol haritası yapması gerektiğina işaret eden Büyükelçi Angılı, “bu yol haritasının da iki temel sütunu olması gerekir. Birincisi, sayım sürecinde nüfus sayım memuruna nasıl ulaşılır ya da hangi sorular var gibi bilgilendirme faaliyetleri düzenlenmeli. İkinci sütun da bu sayımın Türk toplumunun kültürünü tanıtacak faaliyetlerle, buradaki toplumun birliğini perçinleyecek bir fırsat olarak kullanılmalı. Bu iki sütuna dayalı yol haritası olursa herkes bunu destekleyecektir diye düşünüyorum.” diye sözlerinne ekledi.

KDTP Genel Başkanı  ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka da yaptığı açıklamada, bu toplantılara Prizren’de başladıklarını, Priştine’de devam ettikleriniğ belirterek, “ Amacımız Kosova’daki Türk toplumunun 5 Nisan’da yapılacak sayımlara duyarlı olması, aktif bir şekilde yer alması, sorulacak olan sorularda dikkat edilmesi gereken hususları koordine edecek bir koordinasyon grubunu kurmaktır, çünkü bu dağınıklık istemez, partileri, dernekleri, sivil toplum kuruluşları, aydın kesimimizin yoğunlaşacağı ve kararlar alıp nasıl bir kampanya sürdürüleceği nasıl bir bilinçlendirme sürecine girileceği, ne tür bir yol izleneceği, bu vaatlerin hangi konuda olacağını koordine etmektir.” dedi.

Yapıcı bir toplantı oldğunu, fikirlerin ortaya atıldığını kaydeden Damka, kurulacak platformun  Prizren’deki platformla işbirliğinde olup neler yapıldığını ve neler yapılması gerektiği konusunda istişare edileceğine inandığını söyledi,

KDTP Genel Başkanı Damka, “Hem İstatistik Ajansı’ndan alınacak maddi destek hem de diğer desteklerin koordinasyonu burada olacaktır. İnanıyorum bu platform, bu sayım sürecini en iyi bir şekilde tamamlayacaktır, sonuç itibarıyla Kosova’da Türk nüfusunun sayısı net bir şekilde ortaya çıkacağı herkesin katıldığı bir süreç olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Toplantıya, Büyükelçi Yardımcısı, Büyükçilik Ticaret ve Eğitim Müşavirleri ile Yunus Emre Enstitüsü Kosova Koordinatörü de katıldı. /kosovaport/

0 1 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KOSOVA’DA HPV AŞISI VERİLMEYE BAŞLANDI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............