a
" alt="b">
" alt="b">

PRİŞTİNE’NİN MERKEZİNDEN TARİH FIŞKIRDI

lokaç çeşmesi

 

Priştine’nin ana merkezinde “İbrahim Rugova” meydanının yapımı için başlatılan kazı çalışmaları  esnasındakalıntılarına raslanan osmanlı dönemine ait olduğu tahmin edilen  2 tarihi eserin kalıntılarına üzerinde çalışmalar devam ediyor. Arkeologlar, eserlerin toprak altındaki parçalarını aramaya ve eserlerin tarihlerini belirleme çalışmalarını hız kazndırdılar.

Dozerlerin kazı çalışmaları sonucu  bir ucuyla görünen tarihi taşlara raslanması ve ardından kazıların derinleştirilmesi üzerine, olay yerine gelen arkeologlar, Osmanlı’dan kalan  eski” Lokaç”  çesmesinin kalıntılarını buldu. Çeşmenin, 1953 yılında Lokaç camisi yıkılırken, toprakla örtüldüğü ortaya çıktı.

Çalışmalarını sürdüren arkeologlar, “Priştine merkezindeki Lokaç semtinin ismini alan tarihi çeşmenin tam olarak hangi tarihte inşa edildiğini tespit etmeye çalışıyorlar.

Arkeolog Milot Berisha, 3 gündür yoğun olarak çalıştıklarını vea Osmanlı eseri olan çeşmenin ortaya çıktığını belirtti. Eserin 15’nci yüzyldan 20’ıncı yüzyıla kadar inşa malzemelerini içerdiğini kaydererek, kazı incelemelerine devam ettiklerini söyledi.

1953 yılında dönemin idaresi  tarafından Priştine’nin merkezinde yer alan 15’inci yüzyıla ait “Lokaç” camisi olarak bilinen caminin hemen yanı başında okduğu tahmin edilen çeşmeden 2o metre ileride söz konsu caminin minaresinin temelleri de bulundu.

Priştine Tarih Eserlerini Koruma Kurumu Müdürü Haxhi Mehmetaj, yaptığı açıklamada 15’inci yüzyıla ait olduğu tahmin edilen 2 Osmanlı eserinin kalıntılarına raslandığını belirterek, detaylı araştırmalarına devam ettiklerini söyledi. Çalışmaların Kosova Arkeoloji Entistüsü ile birlikte yürüttikerleini kaydeden Mehmetaj, eserlerin kalıntıları konusunda UNESCO’da bilgi verdiklerine işaret ederek, çalışmaların sonunda eserlerin meydanda halka teşhir edileceğini söyledi.

Eski Priştineli,lerden 83 yaşındaki Sabit Kurteş, kalıntıların belirdiği ilk anda, eserin “Lokaç” çeşmesi olduğunu bi,ldiğini, bu eserin Lokaç masinin yıkıldığı 1953 yılından buy an yeniden gün yüzünü görmesinden son derece mutlu olduğunu belirtti.

İzleri silinen  ancak tekrar gün ışığına çıkan tarihi eserlerin “ inşa çalışmaları  Priştine’nin merkezini  süslemesi bekleniyor./kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

MAMUŞA’YA 290 BİN EURO’LUK DESTEK

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............