a
" alt="b">
" alt="b">

PRİZREN’DE DİL VE KİMLİK KONULU SÖYLEŞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Hasan Priştina Üniversitesi Filoloji Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından Kosova’nın Prizren kentinde düzenlenen ‘Dil ve Kimlik’ konulu söyleşi, Türkçenin Balkanlar’da yaşayan Türk toplulukları için bir kimlik unsuru olduğunu ve bölgedeki farklı etnik ve dil grupları arasında köprü işlevi gördüğünü vurguladı.

Kosova’nın güneyindeki Prizren kentinde “Dil ve Kimlik” konulu söyleşi yapıldı.

Hasan Priştina Üniversitesi Filoloji Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünce, Türkiye’nin Priştine Büyükelçiliği ve Yunus Emre Enstitüsü (YEE) işbirliğinde düzenlenen söyleşi, Prizren YEE’nin konferans salonunda gerçekleştirildi.

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Osman Mert’in konuşmacı olarak yer aldığı söyleşiye, Türkiye’nin Prizren Başkonsolosu Celal Doğan, Yenilikçi Türk Hareket Partisi (YTHP) Genel Başkanı Ertan Simitçi’nin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Mert, burada yaptığı konuşmada, Türkçenin, Balkanlar’da yaşayan Türk toplulukları için bir kimlik unsuru olmasının yanında bölgedeki farklı etnik ve dil grupları arasında köprü işlevi gördüğünü belirtti.

Mert, Balkanlar’da yaşayan Türk topluluklarının, kültürel mirasını korumak ve yaşatmak için Türkçeyi kritik bir araç olarak kullandığını vurguladı.

Söyleşide, dilin önemi, kimliği nasıl şekillendirdiği ve dil ile kültürün birleştirici gücü gibi konular ele alındı.

/AA/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

SIRBİSTAN’DA YENİ HÜKÜMET KURULDU

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............