a
" alt="b">
" alt="b">

 “SIĞINTILAR” KONYA’DA AYAKTA ALKIŞLANDI

Konya Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali’ne Slawomir Mrozek’in Sığıntılar adlı oyunu ile katılan Nafiz Gürcüali Kosova Türk Tiyatrosu, Konyalı tiyatro severler tarafından ayakta alkışlandı.

Bu sene 16’ıncısı düzenlenen Konya Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali’ne Türkiyeli tiyatro ekiplerinin yanısıra Azerbaycan, Kazakistan, Kosova ve İran’dan tiyatro ekipleri katılım gerçekleştirdi. 20 – 20 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen festivalde toplam 19 oyun sahneleniyor.

Kosova ile Türkiye arasında Tiyatro Köprüsü

Yoğun bir prova sürecinden sonra Konya’da düzenlenen festival katılmanın mutluluğunu yaşayan Nafis Gürcüali Kosova Türk Tiyatrosu 27 Mayıs Cumartesi günü Slawomir Mrozek’in Sığıntılar adlı oyunu ile sahne aldılar. İki defa sahnelenen oyuna Konya seyircisinin ilgisi yoğun olurken, oyuncular Levent Bütüç ve Gençer Tatar dakikalarca ayakta alkışlandı.

Tiyatro sanatçısı ve Konya devlet Tiyatrosu genel Müdürü Yaşar Özboz oyundan sonra gerçekleştirdiği konuşmasında Konya ile Kosova arasında bir tiyatro köprüsü kurduklarını belirtti. Özboz “Yıllardan beri Nafiz hocamla ve Nafiz Gürcüali Türk Tiyatrosuyla iyi dostluklar kardeşlikler kurduk bizler onları en içten duygularla ağırlamaktan mutluluk duyduk onlar da bizleri en içten misafirperverlikleriyle Kosova’da defalarca misafir ettiler. Birikmiş çok güzel anılarımız oldu. Zor koşullarda Kosova’da Türk dilini yaşattıkları için onlarla gurur duyuyoruz ve bu güzel prizren şehri işlemeli plaket için çok teşekkür ederiz” dedi. Özboz ayrıca tiyatro sanatçısı ve yönetmen Nafiz Gürcüali’ye Kültür Bakanlığı katılım sertifikası ve plaketini sundu.

Yönetmen Nafiz Gürcüali ise 1999’daki savaştan sonra Türk askerini coşkuyla karşılayan Kosova Türk halkının kardeşlik duygularını paylaştığını belirtti ve Kosova ile Türkiye arasındaki ortak kültürel geçmişten bahsetti.

“Kanun Özgürlük, Özgürlük Kanun Oluncaya Dek”

Sławomir Mrozek’in “Sığıntılar” adlı tiyatro oyunu, 20. yüzyılın ikinci yarısında yazılmış olan bir hiciv ve siyasi eleştiri örneği. Oyun, toplumsal ve politik sorunları yaratıcı bir şekilde ele alırken, insan doğasının ve insan ilişkilerinin ironik bir yansımasını sunuyor.

“Sığıntılar”, başarısız bir devrim girişimi sonrasında kaçmaya çalışan biri siyasi biri ekonomik koşullardan dolayı kaçan iki sığıntının hikayesini anlatıyor. Oyun, bir evin bodrumunda yaşayan bu sığıntıların, kendi aralarındaki çelişkileri, ego savaşlarını ve güç mücadelelerini komik bir dille sergiliyor.

Ana karakterler arasında Büyük Adam, Küçük Adam rol almaktadır. Büyük Adam, devrimci bir lider olarak kendini gören bir karakterdir. Küçük Adam ise zayıf ve boyun eğen bir karakterdir. Oyun boyunca, sığıntılar kendilerini güvende tutmak için çeşitli stratejiler denemektedirler. Ancak her seferinde, egoları ve aralarındaki anlaşmazlıklar nedeniyle başarısız olurlar. Oyun, insanların idealleriyle gerçeklik arasındaki çatışmayı vurgularken, toplumsal sistemlerin yarattığı absürtlükleri eleştirmektedir.

“Sığıntılar”, siyasi otorite, güç ilişkileri ve bireysel özgürlük gibi kavramları ele alırken, insan doğasının karmaşıklığını ve insanların yaptıkları tercihlerin sonuçlarını gösterir. Oyun, mizahi bir dil ve ironiyle, toplumun ve bireylerin sığındıkları savunma mekanizmalarını ve gerçeklikle olan çatışmalarını yansıtmaktadır./Bengi Muzbeg /

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

TÜRKİYE ERDOĞAN’LA YOLA DEVAM DEDİ…

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............