a
" alt="b">
" alt="b">

TÜRKİYE, KOSOVA’NIN EN ÖNEMLİ EKONOMİK ORTAĞI

Kuruluşunun 15. yıldönümü vesilesiyle Kosova Türkiye Ticaret Odası tarafından Priştine’de basın toplantısı düzenlendi.

Medya tarafından ilgi gören basın toplantısında Kosova ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler son derece olumlu olarak değerlendirildi.

Basın  toplantısında konuşan  Kosova Türkiye Ticaret Odası Başkanı Abdurrahman Balkız,  Kosova Türkiye Ticaret Odası’nın çaba ve gayretleriyle son 15 yıl içinde Kosova’dan Türkiye’ye ihracatın 10 kat arttığını belirterek, iki ülke arasında 2019 ylında  Serbest Ticaret Anlaşması’nın yürürlüğe girmesiyle ihracatın yüzde 100 artış gösterdiğne vurgu yaptı.
betebet giriş
Kosova ürünlerinin Türkiye pazarına ihracatının önemli oranda artmasına, Türkiye’nin Kosova’da gerçekleştirdiği yatırımlarının büyük etkisi olduğunu kaydeden Balkız, Kosova’nın Türkiye’den ithalıtının da kayda değer artış gösterdiğini sözlerine ekledi.

“2008 -2022 yıllarını kapsayan dönemde, Kosova’nın Türkiyede’den ithalatı 6.5 kat arttı. Bu artışa en fazla makine ve yarı mamül ürünlerin ithalatında yaşanan yükseliş vesile oldu. Makine ithalatının artmasıyla Kosova’da üretim sanayisinin yeniden canlanması başladı.” şeklinde konuşan Balkız, Türkiye’den Kosova’ya yapılan yatırımlara  değinerek, Kosova’nın, Türk yatırımcılarının her zaman ilgi odağını teşkil ettiğini hatırlattı.

2022 yılı itibariyle Kosova’daki Türk yatırımlarının değerinin 450 milyon Euro’yu aştığına işaret eden Abdurrahman Balkız, Almanya ve İsviçre’nin ardından yatırım miktarı açısından  Türkiye’nin 3. sırada yer aldığını söyledi.

“Almanya ve İsviçre’de diasporanın emlak alanına yaptığı yatırımlarının aksine, Türk yatırımları doğrudan üretime yapıldı. Bu yatrımlar Kosova’nın ekonomik kalkınmasına  destek oldu. Ayrıca istihdamın artmasını da sağlayan bu yatırımlar sayesinde Kosova’daki Türk şirketlerinde yaklaşık 10 bin Kosovalı çalışıyor. Türkiye, Balkan ülkelerinden en fazla Kosova’ya, ardından da Arnavutluk’a doğrudan yatırım yaptı. Kuzey Makedonya’ya yapılan yatırımlarda7., Bosna’ya gerçekleştirilen yatırımlarda  10.  ve Sırbistan’a yapılan yatırımlar açısından Türkiye 19. sırada yer almakta.” ifadelerini kullanan Balkız,  Türkiye’nin Kosova’da ekonomik mevcudiyetinin güçlü olmasının, iki  ülke arasındaki dostane ilişkilerin geliştirilmesi ve bu ilişkilerin kurumlar tarafından desteklenmesinden ileri geldiğini anımsattı.

Balkız,  Kosova Türkiye Ticaret Odasın’nın gelecekte de iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin daha ileriye taşınması için gayret göstereceğini belirterek, “Ticaret Odası,  Kosova ile Türkiye  arasındaki  ekonomik ilişkilerde köprü misyonunu sürdürecekir. “ dedi.

Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi ve aynı zamanda Kosova Türkiye Ticaret Odası’nın Onursal Başkanı olan Tunç Angılı, 15 yıldır Kosova Türkiye Ticaret Odasının faaliyet göstermesinin, aslında Kosova’nın bağımsızlığıyla eşit olması anlamına geldiğini belirterek, bunun da her alandaki ilişkilerin ne kadar derin ve köklü olduğunu gösterdiğini vurguladı. Ticaret Odası’nın Kosova ve Türk şirketlerinden ibaret olmasının, ekonomik  işbirliğinin  başarıyla geliştiğinin göstergesi olduğuna işaret eden Angılı, “bügüne kadar olduğu gibi bundan sonra da önemli hizmetler vereceğine inandığım Kosova Türkiye Ticaret Odası, Türkiye tarafından destek görecektir” ifadelerini kullandı.

Kosova Türkiye Ticaret Odası’nın faaliyetleriyle ilgili olarak sunum yapılan basın toplantısında gazetecelerin soruları yanıtlandı. /kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

GERVALLA, AB’NİN KOSOVA’YA YÖNELİK YAPTRIM HAZIRLIĞINDA OLDUĞUNU DOĞRULADI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............