a
" alt="b">
" alt="b">

TÜRKİYE’DE BULUNAN KOSOVALI ÖĞRENCİLER NÜFUS SAYIMINDA NE YAPACAK!

nüfus sayımı

Kosova’da en son 1981 yılında yapılan nüfus sayımı ardından, 1 ila 15 Nisan tarihleri arasında olan nüfus sayımı yapılacak. Resmi olmayan rakamlara göre 2 Milyonun üzerinde nüfusa sahip olan Avrupa’nın en genç devleti olan Kosova’da yapılacak olan nüfus sayımları, Kosovalı Türkler açısından büyük önem taşıyor.

1981 yılında gerçekleşen nüfus sayımlarında baskılar ve yanlış bilinçlendirmeler sonucu Türk nüfusunun sayısı 10 bin 200 olarak saptanmıştı.

30 yıl aradan sonra gerçekleşecek olan nüfus sayımları ile ilgili Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) siyasi temsilcileri, düzenledikleri değişik etkinlikler çerçevesinde, Kosova’da yaşayan Türk halkını nüfus sayımıyla ilgili bilgilendirmeye devam ediyor. Hafta sonu Prizren Belediyesi Başkan Yardımcısı Orhan Lopar’ın düzenlediği nüfus sayımıyla ilgili toplantıya ilgi yoğundu. Diğer taraftan Prizren Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde de nüfus sayımıyla ilgili düzenlenen bilinçlendirme toplantısında Türk asıllı Üniversite öğrencilerine süreçle ilgili bilgi verildi. Prizren Üniversitesi amfi salonunda gerçekleşen nüfus sayımıyla ilgili bilinçlendirme toplantısında, Merkez Nüfus Sayımı Komisyonu Türk üyesi Fikrim Damka süreç hakkında bilgi verdi. Damka, sayımlarla ilgili herkesin yakınlarına bilgi vermesinin önemli olduğunu vurguladı. Teknik süreç hakkında bilgi veren Damka, ilk başta formların Türk dilinde istenmesinin önemli olduğunu söyledi. 15 yaşından büyüklerin R3 bireysel formunu doldurma mecburiyetine işaret eden Damka, Kosova’da kısa bir süreliğinde olmayanlar adına aile reisin bu formun doldurulmasında yardımcı olabileceğini belirtti. Milletvekilleri Müferra Şinik ve Enis Kervan da 1-15 Nisan tarihleri arasında Kosova’da yapılacak olan nüfus sayımlarıyla ilgili bilgi verdi. Şinik, 30 yıldan sonra yapılacak nüfus sayımlarına katılmanın önemine işaret etti. 1971 yılında yapılan sayım sonuçlarının en az şüpheyle kabul edilir olduğuna dikkati çeken Şinik, gençlere sayımlara daha duyarlı bir yaklaşım çağrısında bulundu. Sayımlarda gerçek rakamların gün yüzünü görmesinin önemini ifade eden Milletvekili Enis Kervan, milli mensubiyet yanı sıra buralarda Türkçenin en fazla kullanılan ikinci dil olduğunu da ispatlamanın önemini vurguladı. Türkiye’nin Kosova’ya desteğini göz önünde bulundurarak elde edilecek verilerin ilişkileri de etkileyeceğini belirtti.

TÜRKİYE’DE 1000’E YAKIN KOSOVALI ÖĞRENCİ BULUNUYOR

Büyük Öğrenci  Projesi çerçevesi altından 1992 yılından bu yana Türkiye ‘nin değişik üniversitelerinde Kosovalı öğrenciler tanınan kontenjanla eğitim görüyor. Türkiye’de 1000’e yakın Öğrenci eğitim görüyor. 1 ila 15 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek olan nüfus sayımıyla ilgili öğrencilerin Kosova’ya getirilip getirilmemesine yönelik mikrofonlarımıza açıklamada bulunan Merkez Nüfus Sayımı Komisyonu Türk üyesi Fikrim Damka, Türkiye’de eğitim gören öğrencilerin 12 aydan fazla Türkiye’de kalmadıklarından dolayı aile reislerinin kendileri hakkında R3 formu yani kişisel formu doldurabileceklerini söyledi. Dolayısıyla öğrencilerin Kosova’ya gelmelerine gerek olmadığını ifade etti.

SAYIMLAR HAKKINDA

1-15 Nisan tarihleri arasında yapılacak olan nüfus sayımı için 11 milyon Euro bütçe ayrıldı. Nüfus sayımı harcamalarının yüzde 30’unu Kosova hükümeti, kalan bölümünün ise Avrupa Birliği üyesi ülkeler tarafından karşılanması bekleniyor. Avrupa standartlarına göre hazırlanan sayım formları 3 formdan oluşuyor ve toplam da 81 soru yer alacak. Gayri resmi rakamlara göre Kosova’nın nüfusunun 2 Milyon üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Son resmi nüfus sayımı 1981 yılında yapılmıştı. 1991 yılında gerçekleştirilen nüfus sayımını ise Arnavutlarla birlikte Kosovalı Türkler de boykot etmişti. 5 milyon formun yer aldığı 36 ton malzeme 4.800 sayım yerine dağıtılacak. Nüfus sayımlarında 5.000 kayıt memuru, 920 kontrolör ve 120 gözlemci görev alacak. Malzeme kutularında formlar yanı sıra anketler, kayıt memurlarının görev yapacağı bölgelerin haritaları ve kayıt işlemleri ve kuralları kılavuzları da bulunacak./E. Tabak/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

SES SANATÇISI FARUK SUNGUR’DAN MUHTEŞEM 50. YIL KONSERİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............