a
" alt="b">
" alt="b">

TÜRKLERİN ANADİLİNDE EĞİTİM HAKKININ TANINDIĞI 1951 ‘DE OKUL VE ÖĞRENCİ SAYISI

Kosova Türkleri açısından bir dönüm noktası olan 20 Mart 1951 tarihinde  Türklere halkının resmen varoluşunun tanınması, bu bağlamda, Türkçe eğitim, kültür, haberleşme gibi haklarının tanınmasıyla yeniden doğuşa tanıklı edildi.

Yenilikçi Türk Hareket Partisi  (YTHP) eğitimin 71’inci yıldönümü vesilesiytle  1951/1952 Türkçe eğitim dönemini rakamlarla yansıttan bilgilendirici bir yazı paylaştı.

Partinin sosyal medya hesabında yapılan paylaşımda şu bilgilere yer verildi:

2.Dünya savaşından sonra, Kosova’da Türkçe eğitim resmen 1951/52 öğretim yılında başlamıştır. Türklerin yaşadığı her şehirde Türkçe okullar açılmış: Prizren, Priştine, Gilan, Mitroviça, Vıçıtırn, İpek ve Mamuşa.

1955/56 öğretim yılında toplamda: 12 ilköğretim okulu; 109 sınıf; 134 öğretmen  ve en önemlisi de

3.558 kayıtlı öğrenci varmış.

Böylece 1955/56 öğretim yılında eğitim gören 3.558 öğrenci rekoru , bugüne kadar daha kırılamamıştır.

İşte bu yüzden 20 Mart 1951 tarihi hepimiz için anlamlı ve önemlidir.

Bu anlamlı gün vesilesi ile, tüm fedakar ve emektar öğretmenlerimizi saygıyla ve minnetle anıyoruz; bugün aynı mücadeleyi sürdüren tüm öğretmenlerimize şükranlarımızı ve teşekkürlerimizi sunuyoruz.

0 0 0 1 0 1

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BUGÜN KOSOVA’DA TÜRKÇE EĞİTİMİN 71. YILDÖNÜMÜ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............