a
" alt="b">
" alt="b">

VEFATININ 54. YILDÖNÜMÜNDE YAHYA KEMAL PANELİ

Priştine Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde 05.12.2012 tarihinde “Vefatının 54. Yıldönümünde Yahya Kemal’i Hatırlamak” konulu bir panel düzenlendi. Başkanlığını Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi Türkoloji Bölümü öğretim üyelerinden Yard. Doç. Dr. Salih Okumuş’un yaptığı panele Türkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İrfan MORİNA, Kosova Türk Yazarlar Birliği Başkanı Agim Rifat, Kosova’nın önemli şair ve ressamlarından Ethem Baymak ve Yard. Doç. Dr. Mehmet Samsakçı konuşmacı olarak katıldı.

Yahya Kemal’in kendi sesinden şiirlerinin dinlenilmesinin ardından Samsakçı, aziz şairin çeşitli yaşlarında, çeşitli ortamlarda çekilmiş fotoğrafları üzerinden bir “Yahya Kemal Biyografisi” sundu. Prof. Dr. İrfan Morina, Yahya Kemal’in “Kaybolan Şehir” adlı şiirini yorumlayarak şairin balkan coğrafyası için önem ve değerini anlattı ve Yahya Kemal için “vatan” kavramının ne ifade ettiğini değerlendirdi. Ardından Ethem Baymak, Yahya Kemal’in, şiirlerinde renkleri nasıl ustaca kullandığını örneklerle anlattı ve Yahya Kemal şiirinde çokça yer bulan renklerin sembolize ettiği kavram, düşünce ve hisleri söz konusu etti. Panelin son konuşmacısı Agim Rifat ise Yahya Kemal’in Paris hatıralarına değinerek şairin hangi yönleriyle özgün ve orijinal bir sanatkâr olduğunu örneklerle açıkladı.

Panele dinleyici olarak T.C. Priştine Büyükelçisi Sayın Songül Ozan’ın yanı sıra Kosova’nın önemli şair ve yazarları, Priştine Üniversitesi Türkoloji Bölümü öğrencileri, akademisyenler ve çok sayıda Kosovalı katıldı./kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

EŞGÜDÜM OFİSİ İÇİN 3 ADAY

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............