a
" alt="b">
" alt="b">

YALOVA İLE SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTELERİ HEYETİ KOSOVAPORT’U ZİYARET ETTİ

 

 Bir kaç günlük Kosova ziyaretini gerçekleştirmekte olan Yalova Üniversitesi, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi  yetkilileri ile öğretim üyeleri ve İlim Yayma Vakfı   yetkililerinden oluşan heyet, Priştine’de gerçekleştirdiği bir dizi temaslarınm ardından Kosovaport Haber Portalı ofisini ziyaret etti.

Kosvaport’un çalışmaları hakkında Genel Yayın  Müdürü  Ela Kasap tarafından bilgi alan heyete, Kosovaport’un yayın hayatı ile çalışmalarına ışık tutuldu.

 Ziyaretin sonunda  Türkiyeli konuklar,  Kosova’daki inclemeelrinin amacı ile ilk intibalarını Kosovaport’a anlattı.

Yalova Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Prof. Dr.  İsmail Adak, Kosova’ya iki  yönde yardımda bulunabileceklerini düşündüklerini belirterek, “ bundan bir tanesi, işsizlik oranı yüksek olan Kosova’da belli sayıda işsiz gencimizi alıp Yalova Üniversitesi’nde sanayi ile ilgili sertifika programı yaparak, sertifika vermek ve o gençlerimizi iş güç sahibi haline  getirmek  üzerinde bir plan tasarlıyoruz. İkinci amacımız Kosova’da bir üniversite kurmak projesini düşünüp , bu projeyi gerçekleştirmek yolunda çalışmaya girmektir. Bu projeyi buradaki liderler ve sivil toplum kurulaşlarıyla oturup konuşacağız” şeklinde konuştu.

Kosova intibalarınıa değinen  Prof. Dr. Adak, “ burası sanki bir ikinci vatanımız gibi. İnsanları  misafirperver ,cana yakın be  güleç . Tabi senelerin getirdiği kültür birliğinin tabanıdır bu. İnşallah önümüzeki yıllarda Türkiye ile Kosova arasında kardeşlik bağları daha da güçlenmiş olur” ifadesini kullandı.

Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Yıldırım da Kosova’ya gelmekten büyük bir mutluluk duyduklarını belirterek,  ilk defa Kosova’ya gelmenin heyecanını yaşadıklarına işaret etti. İik intibaları hakkında konuşan Prof. Dr. Yıldırım, “ elde ettiğimiz ilk intiba, Kosova’da çok büyük bir  heyecan var. Kosova’da hem milli duyguları , hem bir şey yapabilmenin gayreti içinde bir heyecanın ön plana çıktığını gördüm. Burada bir eğitim faaliyeti yapabilirmiyiz, eğitim faaliyetiyle ilgili birikimlerimizi nasıl paylaşırız, Kosova’da spesifik, daha özel bir üniversite nasıl kurabiliriz diye bu ziyareti gerçekleştiriyoruz. Kosova’nın geleceğine hitap eden ve geleceğini ilgilendiren bölümleri oluşturabilecek şekilde bir üniversite, ilk sırada Türkçe ve İngilizce ağırlıklı bir üniversite kurabilirmiyiz düşünceiykle  Kosova’ya geldik” diye belirtti. Prof. Dr. Hüseyin Yıldırım,  “ Kosova için ne gerekiyorsa yapmaya  hazırız. Kosova bizim kardeşliğimizin ötesinde. Gelecekte çok önemli bir merkez olacak. Kosova’yı gelecek ticari ve ekonomik anlamda  hareketlenmelerin merkezi haline gelecek bir ülke olarak görüyoruz”dedi .

Sosyolg kimliğiyle buradaki toplumsal yapı, toplumsal gelişim ile dönüşümü  izlemeye çalıştığını kaydeden Yalova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Rıza Abay da, Kosovaport’a yaptığı açıklamada,   bu açıdan bakıldığında edindikleri  ilk izlenimin, yeni bir devlet kuran Kosovalıların, bu devleti nasıl sahiplendiklerini ve devlet kurmak için nasıl bir heyecan içinde olduklarını net bir şeklide gözlemlediklerini belirtti.  Prof. Dr. Ali Rıza Abay, “buradaki yeni oluşuma, buradaki insana yeni değişim ve dönüşümde nasıl bir katkı sağlayalabilriz, diye bunu da izliyoruz Buradan ayrılırken burada edindiğimiz ilk intibalarımız Kosova’nın geleceğinden emin olduğumuzdur” ifadesini kullandı.

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Adem Esen de,  Türkiye’nin Kosova ve Balkan ülkeleriyle ciddi bir bağı  olduğunu hatırlattı. ”Dünya yeniden şekilleniyor. Balkan ülkeleri yeniden şekilleniyor.  Balkan ülklerinin şekillenmesi , hem de içinde bulunduğumuz coğrafyanın,  Kosova’nın şekillenmesi bakımından Türkiye’nin büyük bir önemi var. Hem eğitim çalışmaları bakımından , hem ticari ilişkiler  bakımından,  hem Türkiye’nın  bu bölgeye ihtiyacı ve var, hem bu bölgenin Türkiye’ye ihtiyacı var. Türkiye bu bölge için bir kardeş. Bu bölge de bizim için kardeş ülkedir.Hem ticari alanda, hem sanayi alanda ve bütün diğer sektörlerdeki tecrübeleri paylaşmamız gerekiyor” diye belirtti.

Zivarette konuklara, KTDP Prizen Şubesi başkanı Levent Buş ve Prizren Esnaf  ve İşadamları Derneği Başkanı Edis Çabrat eşlik etti. /kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

21 HAZİRAN 2012 PERŞEMBE GÜNDEMİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............