a
" alt="b">
" alt="b">

“ZÜBEYDE HANIM” KOSOVA KADINLARI DERNERĞİ’NDEN 10. YIL KUTLAMASI

GENÇLİK SARAYI

Kosova’da savaş sonrası Kosovalı kadınlara destek maksatlı kurulan ve Mustafa Kemal Atatürk’ün annesinin ismi verilen Zübeyde Hanım Kosova Türk Kadınları Derneği, kuruluşunun 10’uncu yıldönümünde Balkanlar’da ilk Türk kadın korosu olan ‘Ata Kadınları’ korosuyla 10’uncu yılını kutladı. Zübeyde Hanım Kosova Türk Kadınları Derneği’nin ‘Ata Kadınları’ korosunun Priştine’nin Gençlik Sarayı Kırmızı Salonu’nda düzenlediği muhteşem konsere, Priştineliler yoğun ilgi gösterdi. Geceye Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Songül Ozan da katıldı.

Balkanların ilk Türk kadın korosu olan Zübeyde Hanım ‘Ata Kadınlar’ korosunda, 21 Kosovalı Türk, Arnavut ve Boşnak asıllı kadınlar Türk Sanat Müziğinden seçmeler seslendirdi. Konsere sanat severler yoğun ilgi gösterdi.

Gecede bir konuşma yapan Zübeyde Hanım Kosova Türk Kadınları Derneği Genel Başkanı Birsen Gota, derneğin faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Gota, ?Savaştan sonra demokratik bir sistemin temelleri atılırken, böyle bir sistemin olmazlarından sayılan sivil toplum kuruluşlarının kurulmasına destek verilirken, kadınlarımızın arasındaki destek ve teşkilatlanma artık dernek çatısı altında gerçekleşmeye başlamıştı. Savaş külleri içerisinde doğan Kosova’da yeni bir dönem başlıyordu. Kosova Türk kadınları da yine ailelerinden ve toplumundan aldığı destekle teşkilatlanmaya gidiyor ve derneklerine isim olarak Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın isminin verilmesini kararlaştırıyorlardı” şeklinde konuştu. Gota, 1 ila 15 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek olan sayımlara da tüm Kosovalı Türklerin katılmaları çağrısında bulundu.

Davetliler arasında yer alan Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Songül Ozan’da yaptığı konuşmasında Kosova’da görev almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Büyükelçi Ozan, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kosova’nın bağımsızlığını ilan etmesinden sonra Kosova’yı bağımsız olarak ilk ülkelerin başında olduğunu söyledi. Ozan, Türkiye’nin Kosova’da askeriyle, polisiyle, okullarıyla ve dini görevlileriyle Kosova’da olduğunu ve Kosova’ya destek sunduklarını söyledi. 1-15 Nisan tarihleri arsında 30 yıl sonra gerçekleşecek olan nüfus sayımlarına da değinen Büyükelçi Ozan, “Gerçekleşecek olan nüfus sayımının önemi çok büyük. Bu nüfus sayımlarının önemi sadece Türkler için değil, Arnavut, Sırp, Boşnaklar içinde çok büyük. Kosova aslında Balkanlarda barış ve istikrarı bir model olarak gösteren bir örnek ülke olacak. Yani Arnavut, Türk, Boşnak, Sırp ve Romlar kısaca bütün topluluklar hep bir arada kardeşçe yaşayacaklar. Bunu dünyaya sizler göstereceksiniz. Onun için nüfus sayımı önemli bir unsur. Herkesin toplumdaki bütün unsurların, bütün toplulukların bu nüfus sayımına katılması önemlidir. Ben öyle olacağını düşünüyorum. Hazırlıklar son hızıyla devam ediyor. Kosova’nın devlet olma yolunda en önemli unsurlardan ve sistemlerden biri olan nüfus sayımını da çok sağlıklı bir şekilde 1-15 Nisan tarihlerinde yapacağına inanıyorum. Türk soylu kardeşlerimizi ve Türkçe konuşanlarında bu sayıma katılacaklarına yürekten inanıyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Zübeyde Hanım Derneği Başkanı Birsen Gota, Büyükelçisi Songül Ozan’a plaket verdi.

Sinevizyon gösterisi ardından 21 bayanın yer aldığı konser başladı. Doğru Yol Türk Kültür ve Sanat Derneği müzisyenlerinin eşlik ettiği koroyu, ünlü müzisyen ve ses sanatçısı Reşit İsmet Krüezi yönetti.

Gecede Türk sanat müziğinden seçmeler okundu. Ata Kadınları korosunun konseri dün akşam Prizren Cemali Berişa’da da Türk sanat müziği severlerle buluştu./E.Tabak/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

NÜFUS SAYIMI KOSOVA TÜRKLERİ İÇİN ÖNEMLİ BİR DÖNEMEÇ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............